Constantin Păun, epigramistul fascinat de Haiku

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Constantin Păun, epigramistul fascinat de Haiku
Constantin Păun, epigramistul fascinat de Haiku

 Scrie cu drag poezii, fabule, cronică rimată, proză, poeme Haiku  şi epigrame şi se duelează cu patimă cu peste 30 de colegi de breaslă.

La 5 ani, Constantin Păun se afla cu părinţii pe linia frontului de la Răsărit lângă Tighina. Un an mai tîrziu, pe când era la Ploieşti, soarta l-a scăpat din teribilul bombardament abătut asupra oraşului. În acelaşi an se întoarcea cu familia în comuna natală, Bradu de Jos şi, la 7 ani, începe clasa I pe malurile tranşeelor rămase după al doilea Război Mondial.

 La Constantin Păun, starea poetică s-a ivit, pur şi simplu, neavând părinţi intelectuali şi nici măcar o carte de  poezie sau proză, de citit. “Toate cărţile păstrate în podul casei după refugiul din calea războiului, au fost arse, căci veneau armatele sovietice şi schimbarea de regim”, povesteşte Constantin Păun . Ca elev, şi mai apoi  ca student în Timişoara şi Bucureşti, în timpul liber scria în carnet versuri inspirate de trăirile acelei perioade. „Din când în când ajungeam la cenaclul condus de  Florin Mugur unde ascultam creaţiile poeţilor  Grigore Hagiu, Ilie Constantin, Victor Meşek…. Au fost primele contacte cu lumea literară.  Timpul nu mi-a permis, însă, mai mult, pentru că luptam pentru  bursele  şcolare,  care-mi erau absolut necesare ca să mă întreţin”, povesteşte Constantin Păun. 

În 1958 începe să publice, cei drept, destul de ar, articole în ziarele Lupta CFR şi Munca iar mai târziu devine membru al  Cenaclului Literar Orizont CFR şi publică epigrame şi caricaturi  în Caietul de cenaclu.  Pasiunea pentru epigramă  devine  din ce în ce mai mare “Epigrama este ca ardeiul:  mică dar iute. Este o poezie perfectă a cărei emanaţie  înţeapă, atacă, sapă în sufletul celui care o pricepe, ironizează fin, critică, face haz de necaz şia asta numai în patru versuri.”, spune epigramistul  care  în 1980  înfiinţa împreună cu doi prieteni  Cenaclul Umoriştilor al cărui vicepreşedinte avea să devină.  Epigramele sale apar tot mai des în diverse publicaţii  printre care şi  în cea mai celebră revistă de gen, Urzica. 
Iată o  epigramă scrisă de Constantin Păun în Epoca de Aur, care a scăpat de cenzura comunistă:

Unor producători agricoli

Cică ar fi nişte deducţii
Ca migdalele amare
La hectar daţi mari producţii
Dar hectarul e mai mare.

Se duelează cu alţi epigramişti

Constantin Păun este, aşa cum el însuşi  mărturiseşte, absorbit de duelul de epigramă.”Epigramele din dueluri nu sunt altceva decât epigrame care răspund  la o lovitură şi , în acelaşi timp, cele patru rânduri atacă subtil. Cu cât conţin mai multă inteligenţă , cu atât  sunt mai de efect.
 
Un duel între epigramiştii C-tin Păun şi Vasile Tacu:

 Păune, acu’ nu-i catren,
Fă-ţi treaba-aşa cum se cuvine
 Dă drumu’ întâi la vechiul tren,
Să nu-l ciocnească cel ce vine.

 Replică

 Dau drumul vechiului catren,
În timp util - la mare ţanc -
Şi salt paharul la antren,
Dar când ciocnim, zici că e tanc.

Compune poeme Haiku

 Din 1979 şi până astăzi  a apărut în peste 25 de antologii, culegeri şi  cărţi tematice. A obţinut  zeci de premii  la concursurile de poezie, proză, fabule şi poeme Haiku (poezia naţională în Japonia). Este şi membru fondator al Uniunii Epigramiştilor din Românuia (1990),  membru fondator al Societăţii Scriitorilor  Olteni - 1995  şi  membru al  Societăţii de  Haiku, Constanţa 1998.
“Poemul Haiku este cea mai mică formă de poezie Are în total 17 silabe şi  trei versuri.  Pe cât de mic pare, pe atât  de greu de făcut este. Iată: <<Zarvă-n grădină-/sună prelung din goarnă/ petuniile.>> sau  <<O libelulă/ în oglinda lacului/sărutând cerul.>>. În România sunt mai multe cenacluri specifice şi sunt mândru că figurez în 10 antologii naţionale cu astfel de poeme”, Spune Constantin Păun care  a scris  pănă acum 5 cărţi încadrate acestui gen.

 Întrebări şi răspunsuri


Purtaţi pică vreunui  partener de duel în epigrame?

Duleul are un anumit grad de dificultate  căci replica nu te înfruntă direct ci din spendoarea şi alambicarea catrenului. Dacă eşti un bun  epigramist, replica de duel, deşi ucigătoare, te bucură de parcă  ţi-ar apaţine.

  Scrieţi şi fabule. Unde situaţi acest gen, în preferinţele dumneavoastră?

Îmi sunt dragi toate  şi continuui să scriu din fiecare. “Columb şi oul” este una dintre cele mai noi fabule ale mele: Întreabă oul pe Columb:/-Ce te făceai să fiu din plumb?/Ce te făceai să fi greşit,/Ieşind, la coajă, oţelit?/Columb răspunse într-o “milă”:/-Aş fi descoperit o pilă!

Ce-i place: “ Îmi place literatura, îmi place să citeasc şi-mi place să cread  că va veni o zi în care tinerii se vor apropia mai mult de poezie, de  epigramă, de fabulă şi, de ce nu, de Haiku.

 Ce nu-i place:  “Nu-mi place radicalismul instalat între unii epigramişti. Îmi displace faptul că există o oarcare discordie în rândul colectivelor de conducere din cenaclurile de epigramă şi-mi mai displace neimplicarea suficientă în atragerea altor creatori.”


 Profil

Născut : 22 martie 1936
 Studii: Transporturi Feroviare - Institutul  Politehnic  Bucureşti
Familie:  Divorţat, un copil, Emil, 41 de ani şi o nepoată,  Bianca, 13 ani
 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite