Piteşti: Congres internaţional de matematică la Curtea de Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Congres internaţional de matematică la Curtea de Argeş
Piteşti: Congres internaţional de matematică la Curtea de Argeş

Oraşul  Basarabilor este de astăzi, pentru patru zile, capitala internaţională a calculului natural, inspirat din biologie.

În perioada 24-27 august 2009, la Curtea de Argeş, se va desfăşura cea de-a zecea ediţie a Congresului internaţional dedicat calculabilităţii celulare. Eveniment este organizat de Consiliul Judeţean Argeş, Institutul de Matematică al Academiei Române, Universitatea din Piteşti şi Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeş.

Calculabilitatea celulară este un domeniu iniţiat în anul 1998, de Gheorghe Păun, matematician şi scriitor, membru al Academiei Române şi al Academiei Europei şi, nu în ultimul rând, cetăţean de onoare al judeţului Argeş – de la numele său, modelele respective sunt acum numite sisteme P.

Model inspirat din biologia celulei vii
Este vorba despre un model de calcul distribuit şi paralel inspirat din biologia celulei vii, model care a declanşat o întreagă ramură a informaticii, fiind studiat de câteva sute de cercetători din zeci de ţări. Amănunte pot fi găsite la pagina de internet a domeniului, de la adresa http://ppage.psystems.eu.

Pentru a patra oară în Argeş
Primele trei ediţii ale simpozionului au avut loc tot la Curtea de Argeş, în anii 2000, 2001, 2002, iar celelalte ediţii au fost organizate în Spania, Italia, Austria, Olanda, Grecia, respectiv, Anglia.

De remarcat că de anul viitor, când întâlnirea va avea loc la Jena, în Germania, se va trece la o etapă nouă a acestei serii de manifestări ştiinţifice, care va primi numele de conferinţă: Conference on Membrane Computing – CMC.


60 de participanţi
La acest Congres internaţional dedicat calculabilităţii celulare, sunt prezenţi aproximativ 60 de participanţi, din România, Moldova, Polonia, Ungaria, Cehia, Austria, Franţa, Italia, Spania, Anglia, China, Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Irlanda.

 Programul reuniunii este deosebit de bogat. Acad. Solomon Marcus, precum şi alţi autori, nume importante ale domeniului, din diverse ţări, vor prezenta peste treizeci şi cinci de comunicări, unele teoretice, altele referitoare la aplicaţii ale P sistemelor (mai ales in biologie, optimizare, informatică), produse software etc.  Tot aici va fi susţinut şi un curs pentru doctoranzi,

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite