Pitesti: Concurenţă pe locurile de creşit din preajma bisericilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti: Concurenţă pe locurile de creşit din preajma bisericilor
Pitesti: Concurenţă pe locurile de creşit din preajma bisericilor

Zeci de cerşetori stau, în fiecare duminică după slujbă, cu mâna întinsă în preajma bisericilor, aşteptând să primească ceva de la enoriaşi.


Azi-dimineaţă, după ce au auzit cuvântul lui Dumnezeu, creştinii au ieşit din biserică puţin mai împăcaţi şi mai buni. Poate chiar de aceea, nici nu au apucat să facă trei paşi dincolo de uşa bisericii, că le-au şi sărit în faţă „oamenii amărâţi” sau vreun copil orfan. Sunt cerşetorii de duminică, cei care stau în preajma bisericilor şi au suficientă „dăruire“ încât sunt dispuşi chiar să se scoale devreme. În preajma lăcaşelor sfinte sunt cele mai bune locuri pentru cerşit. Dacă sărmanul mai prinde şi zona centrală a Piteştiului, s-a cam „scos“ pe ziua respectivă.

Oraşul cu puţini cerşetori...dar buni
Conform ultimului recensământ realizat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Argeş, numărul cerşetorilor care acţionează în Piteşti ar fi undeva în jur de 171. Există cerşetori care deja şi-au „concesionat“ anumite locuri. Unul dintre aceştia, supranumit „regele cerşetorilor“, stă la produs în zona pasajului Sfânta Vineri din Piteşti. Nu îl vezi decât acolo, de fiecare dată, de ani de zile. Nu vorbeşte cu nimeni dacă este întrebat. Trecătorii care îl cunosc deja nu-ii mai pică în plasă, dar sunt destui şi cei pe care îi cuprinde mila. „Ăsta e un nenorocit. Uită-te la el, se preface că nu vede, dar eu l-am văzut o dată ridicându-se şi plecând. De atunci nu mai dau nimic la cerşetori“ spune Valentin, 49 de ani. Cert este că, în acea zonă nici nu îndrăzneşte altcineva să calce la cerşit. Are voie doar în pasaj sau pe partea cealaltă a străzii.
Bătrânii şi copiii impresionează
Prin preajma bisericilor vezi mai mult bătrâni sau copiii, cel mai adesea „orfani“ şi de etnie romă. Viorica vine din Goleşti să cerşească la Piteşti. Se aşează pe lângă Catedrala „Sfânta Vineri” şi aşteaptă câte ceva de la trecători. Are 75 de ani şi o fiică, dar banii nu-i ajung. „Vin de la Goleşti. Numai duminica şi la sărbători. Preotul nu mă lasă să stau în faţa bisericii, aşa că stau şi eu aici, mai departe“, spune femeia. Ea nu vrea neapărat bani şi se bucură şi la o pâine  sau un corn.
Un veteran la cerşit
Ştefan Petria vine de la Ştefăneşti să mai capete câte un ban sau ceva de mâncare. Zona preferată este tot cea din centrul Piteştiului. În această dimineaţă, stătea pe o bordură în apropierea bisericii. Îmbrăcat cu un costum murdar şi rupt, îşi etalează totuşi medaliile pe care le poartă. Este veteran de război însă şi are pensie, dar nu o vede niciodată pentru că i-o opreşte băiatul. „Stau cu băiatul în curte, da’ nici mâncare nu-mi dă. Mă ţine ca pe câine. N-am pe nimeni. Stau acolo cât oi mai trăi“, ne spune, resemnat, bătrânul. 

Femeia cu busuiocul  
De obicei se limbă pe la mai multe biserici centrale şi cere 1 leu pentru un fir de busuioc, sfinţit, zice-se. Dacă nu-i dai, se ţine după tine cu insistenţă, se tânguie, plânge, tremură, un teatru de toată frumuseţea, aşa că tot scoate omul ceva din buzunar şi-i dă, măcar să scape de scandal. „Ăsteia îi dau ceva de cum o văd, numai să nu înceapă. Decât să se uite lumea la mine pe stradă ca la urs, mai bine îi dau un leu acolo şi scap“ spune zâmbind Cristi Dobrin, un angajat din zona biserici.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite