Comunele-satelit ale Piteştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localităţile din imediata vecinătate a Piteştiului s-au dezvoltat datorită investitorilor atraşi de poziţia lor. Centrele comerciale şi reprezentanţele auto aduc venituri consistente la bugetele locale. Cei mai mulţi bani se strâng la Bradu, unde, anual, aproape şapte milioane de lei intră în bugetul local.

S-au dezvoltat precum personajele din basme: cât altele în zece ani. Nu s-au dat peste cap de trei ori, dar singurul lucru care le-a ajutat să îşi extindă zonele rezidenţiale, să atragă investitori şi să ridice nivelul de trai este acela că sunt situate în imediata vecinătate a Piteştiului. Vorbim despre zonele rurale Bradu, Albota, Bascov, Oarja, Moşoaia şi Mărăcineni, care sunt o adevărată tentaţie în special pentru companiile mari care şi-au deschis pe teritoriul lor puncte de lucru.

7 milioane de lei pe an de la companiile mari
La sud de Piteşti, două comune aflate pe lista celor mai bogate din judeţ sunt un magnet pentru investitori. Companii mari ca Metro, Carrefour, Auchan, Praktiker, Baumax sau diverse reprezentanţe auto au ales să-şi deschidă filiale la Bradu şi Albota, prinzând astfel două pieţe, pe de o parte clienţi din Piteşti, iar de cealaltă parte oameni de la satele din apropiere.


În comuna Bradu, spre exemplu, se strâng anual la bugetul local aproape şapte milioane de lei din taxele şi impozitele achitate de giganţii comerciali: Jupiter City (care cuprinde Carrefour, Mobexpert şi Praktiker), Metro, Auchan, Arabesque, dar şi de la platformele industriale Arpechim şi Oltchim sau  Royal Motors, dealer Chevrolet, Ford, Suzuki şi Opel.


„Cifra reprezintă aproape 70% din bugetul nostru. Este foarte important pentru noi să avem investitori, pentru că este şi o posibilitate pentru locuri de muncă, dar şi cu banii de la ei mai asfaltăm o stradă, mai reabilităm o şcoală. Fiind companii mari sunt şi serioase în privinţa achitării acestor obligaţii pe care le au faţă de noi”, ne-a spus Florin Frătică, primarul comunei Bradu.


Iar veştile bune pentru brădeni nu se opresc aici. Complexul Jupiter City se va extinde în acest an, alte două magazine fiind aşteptate să se instaleze: Decathlon şi New Yorker.


„Să ştiţi că noi suntem mulţumiţi. Comuna e într-o permanentă schimbare. Normal că şi aceşte firme mari au un rol foarte important. Se ştie că unde sunt investitori sunt bani, iar unde sunt bani e dezvoltare”, ne-a spus Nicolae Deaconu, un locuitor din Bradu.

Dispensar reabilitat de Baumax şi Ţiriac Auto

La Albota, cei mai importanţi investitori sunt Baumax şi Ţiriac Auto, care virează, anual, către Primărie suma de 800 000 de lei. Banii au fost cheltuiţi pentru reabilitarea a două şcoli, Albota şi Cerbu, pentru introducerea de gaze, dar şi pentru reparaţiile la căminul cultural din zonă. Una dintre cele mai importante investiţii făcute din banii de la marile magazine este reabilitarea dispensarului din centrul comunei, care a costat 140 000 de lei.


Unitatea sanitară construită în 1993 nu mai beneficiase de nicio reparaţie din 1995, când i-a fost înlocuit acoperişul. Acum, cele cinci cadre medicale, dar mai ales pacienţii vin într-o clădire care nu mai seamănă aproape deloc cu cea veche, nici de afară, şi nici dinăuntru.


„Ne-au scos sobele pe lemne şi acum avem încălzire centrală pe gaze, ne-au pus termopane, s-au schimbat instalaţiile electrice, toaletele arată şi ele a toalete acum, nu ca înainte, au scos calciul de pe pereţi, în care se strângea tot praful şi au zugrăvit frumos, pe jos avem mochetă antimicrobiană, în loc de mozaic. Eu lucrez aici de când s-a deschis dispensarul, dar pot să spun că acum vin cu cel mai mare drag, când văd cum arată”, ne-a spus Gheorghiţa Stan, medic primar de medicină generală.

Investitori noi

Primarul de la Albota spune că investitorii mari sunt mană cerească pentru o comună.
„Mulţi zic că dacă suntem aproape de Piteşti, suntem norocoşi. Dar să ştiţi, noi ne simţim foarte presaţi, pentru că trebuie să le oferim oamenilor condiţii ca la oraş. Am extins zona construibilă cu 360 de hectare, pentru că mulţi orăşeni vin la ţară. Dacă aş mai fi avut încă 5-6 companii mari, nu mai aveam nevoie de nicio sponsorizare, şi nici de taxe şi impozite de la oameni. Am fi făcut investiţii numai din banii de la aceste companii”, ne-a declarat Ion Dumitru, edilul de la Albota.


În această comună, un alt investitor, General Elektric va veni în perioada imediat următoare, compania preluând vechiul sediu al Brico Plus, societate care a dat faliment în 2009.


Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite