Compania Lisa Draxlmaier, liderul concedierilor din Argeş. Vezi aici ce companii au mai făcut disponibilizări în acest an!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

10 agenţi economici au dat afară 343 de oameni în primele luni din acest an. Dacă în 2010, compania care făcea cele mai multe concedieri era grupul PIC, deţinut de fraţii Ilie şi Conel Penescu, în 2011, Lisa Draxlmaier, firma germană care produce cablaje pentru Mercedes, Audi şi BMW este liderul disponibilizărilor, cu 245 de angajaţi daţi afară.

De la începutul anului şi până în prezent, în judeţul Argeş au fost disponibilizaţi 343 de angajaţi, cifra fiind mult mai mică decât anul trecut, când, în aceeaşi perioadă, peste o mie de oameni îşi pierdeau locul de muncă. În 2010, grupul PIC, deţinut de fraţii Cornel şi Ilie Penescu a dat afară 700 de oameni şi s-a clasat în fruntea ierarhiei disponibilizărilor din judeţ.

245 de disponibilizări la Lisa Draxlmaier

Liderul concedierilor din acest este  compania germană Lisa Draxlmaier din Piteşti, care produce cablaje pentru Audi, BMW şi Mercedes.

Agentul economic s-a descotorosit, începând cu luna aprilie, de 245 de oameni, motivul invocat de conducere fiind acela al reducerii producţiei.

Cei care au plecat acasă, nu au făcut-o măcar cu mâna goală. Ei au primit din partea conducerii câte şase salarii compensatorii.

“O cincime dintre cei care au plecat sunt așa numiții << voluntari la concediere>>, adică persoane care și-au manifestat dorința de a pleca și a intra în șomaj. Din ce am vorbit cu ei, motivul lor a fost acela al nesiguranței de la locul de muncă, pentru că șefii companiei au ținut să ne anunțe încă din 2007 că Lisa Draxlmaier se va muta din Argeș, încetul cu încetul, din cauza costurilor mari de aici, spre Moldova sau Hunedoara, așa că oamenii au preferat să intre în șomaj, timp în care şi-au căutat un alt serviciu”, ne-a spus Sergiu Lincă, lider al Sindicatului Lucrătorilor din Cablaje.

Concedierile colective au început la firma germană de cablaje cu sediu în Pitești încă din 2008. Atunci, ieșeau pentru ultima dată pe poarta fabricii toate persoanele care aveau contracte individuale de muncă pe perioadă determinată. Un an mai târziu, erau dați afară peste 200 de angajați, urmând ca în 2010 să fie disponibilizate aproape 400 de persoane. Din cei 6000 de angajați cu care firma germană a pornit în 1993, au rămas, în prezent, până în 4000.

Pe locul doi în topul concedierilor primului semestru din acest an se află Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură (INCDBH) de la Ştefăneşti care a pus pe liber 25 de oameni.

„De la 350 de angajați cât avea Institutul în anul 2000, au mai rămas pe posturi doar 85 de oameni. Puțin, foarte puțin față de ce ar avea  nevoie această unitate ca să facă o activitate de înalt nivel”, ne-a spus Constantin Tănăsescu, directorul Institutului.

Şi-au mai pierdut serviciul în această perioadă 21 de betonişti de la Hidro Argeş, 12 drumari de la CNADNR Argeş, 11 muncitori de la firma de construcţii Nordco şi 10 angajaţi de la Petroconstruct.


Topul concedierilor din Argeş:

Lisa Draxlmaier - 245
INCDBH - 25
Hidro Argeş - 21
CNADNR - 12
Nordco - 11
Petroconstruct - 10
Distrigaz - 8
G4S Secure Solutions - 5
Bronec - 4

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite