Piteşti: Comasările închid 36 de şcoli din Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii ar urma să fie mutaţi la şcolile centrale, chiar dacă autorităţile nu le pot pune la dispoziţie microbuze. Şcoala Scheau, din comuna Bascov, în care s-au investit 700 de milioane de lei vechi  în renovări, la începutul acestui an, va fi şi ea închisă

Noul an şcolar se va deschide cu... porţi închise. 36 de şcoli din Albeşti, Bascov, Beleţi-Negreşti, Boteni, Bughea, Moşoaia, Muşăteşti, Tigveni şi din zona Muscel se vor închide înainte de începerea anului şcolar, iar elevii respectivi, transferaţi la unităţile şcolare din centrul comunelor.

Decizia a fost luată de inspectorul general şcolar al ISJ Argeş.

„Sunt şcoli în care numărul de elevi este foarte mic, iar menţinerea acestor unităţi nu mai este justificată în acest an când avem şi aşa mai puţini bani. Aşa că singura soluţie este comasarea ”, motivează generalul Gabriel Bratu.

Şcoală renovată la începutul anului
De această măsură vor fi afectaţi şi cei 21 de elevi ai Şcolii cu clasele I-IV din localitatea Scheau, comuna Bascov. Încă din prima zi de şcoală, micuţii vor fi nevoiţi să meargă doi kilometri în plus până la unitatea din centrul comunei, situată chiar lângă primărie.

Şcoala lor, în care s-au investit şapte sute de milioane de lei vechi, va fi lăsată în paragină.

„Ar fi un mare păcat să se închidă şcoala asta. Mai ales că noi am aflat acum două zile acest lucru şi am apucat să facem lucrări de renovare şi igienizare pentru a ne întâmpina cum se cuvine elevii. S-au pierdut nişte bani aiurea, iar şcoala noastră este foarte bine dotată, are apă, gaze şi canalizare ”, spune viceprimarul Alexandru Ivan.

Vor merge la şcoală pe lângă tiruri
Primarul comunei Bascov spune că în şcoala din localitatea Scheau, 60% dintre elevi sunt de etnie rromă, iar aducerea lor la şcoala din centru nu este o idee bună.

„Avem mulţi elevi rromi, iar dacă i-am aduce în şcoala centrală, nu am face deloc bine, am crea neînţelegeri. În plus, ca să ajungă aici, copiii vor merge pe şosea, pentru că DN 7c nu are trotuare prin zona asta, şi e pericol foarte mare de accidente. Practic, vor merge cu tirurile în faţă şi în spate, pentru că noi nu avem microbuz şcolar ca să-i transportăm”, spune Gheorghe Stancu, primarul comunei Bascov.

 „Copilul meu venea pe jos la Şcoala Scheau că nu era distanţa foarte mare. Acum, dacă sunt încă doi kilometri în plus, eu nu-l mai las. În primul rând că mi-e frică de siguranţa lui. Iar la iarnă ce va face, prin gerul ăla mare?”, se plânge doamna Getuţa, mama unui elev de clasa a doua.

 Odată cu închiderea şcolii primare, teoretic ar trebui să-şi piardă posturile şi cele patru cadre didactice care predau aici. Vestea a căzut ca un trăznet şi pentru singura femeie de serviciu din şcoală.

„Am lucrat şapte ani aici, cu jumătate de normă. Acum, dacă îmi pierd locul de muncă, cine mă mai angajează pe mine?”, se întreabă, disperată, Georgica Stan.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite