Coadă ca în vremea comunismului. Pensionarii argeşeni se înghesuie să dea Statul în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii fac cozi la intrarea în clădirea Tribunalului Argeş
Pensionarii fac cozi la intrarea în clădirea Tribunalului Argeş

În fiecare zi din această săptămână, câte o mie de pensionari s-au înghesuit în faţa Tribunalului Argeş pentru a da Statul în judecată şi a recupera cele 5,5 procente din pensie oprite pentru CAS.

Sute de pensionari din Argeş s-au înghesuit la cozi interminabile, în fiecare zi din această săptămână, la Tribunalul Argeş. Vârstnicii vor să dea Statul în judecată, pentru a-şi primi înapoi banii plătiţi pentru CAS, după ce Curtea Constituţională a decis că cei cu pensii mai mici de 740 de lei nu vor mai plăti impozitul, începând cu ianuarie 2012.

Dis de dimineaţă, pensionarii s-au aşezat la cozi şi au aşteptat să le vină rândul de a intra în instituţie şi a-şi depune plângerile la adresa Casei Judeţene de Pensii Argeş. Cum la uşă s-au creat adevărate busculade, reprezentanţii Tribunalului au fost nevoiţi să apeleze la jandarmii argeşeni care le-au dat voie pensionarilor doar câte zece în Tribunal.

Agitaţia vârstnicilor atingea cote maxime mai ales în jurul orei 12.00, când activitatea de la registratura instanţei din Argeş se încheia, iar ei erau nevoiţi să revină a doua zi pentru a o lua de la capăt.

"E dreptul meu să depun plângerea, dar ne ţin pe la uşi mai ceva ca în vremea comunismului. E bătaie de joc. Unii intră înaintea altora, deşi vin mai târziu, alţii zic că sunt bolnavi şi intră tot înainte. Asta e România", spunea, joi dimineaţa, Ion Vlasie, unul dintre pensionarii aflaţi la coada interminabilă de la Tribunal.

"Programul este zilnic, de la 8.30 la 12.30, mai mult nu putem face. În acest interval se primesc cererile, apoi  continuă la Registratură, fără public. Am fost nevoiţi să mai alocăm oameni de la alte departamente ca să facem faţă, asta e logistica. Se stă şi peste program, s-a plecat şi la ora 19 de aici, în condiţiile în care nimeni nu e plătit pentru ore suplimentare", ne-a spus Ion Fundătureanu, purtător de cuvânt al Tribunalului Argeş.

10.000 de cereri într-o săptămână


Reprezentanţii Tribunalului Argeş s-au văzut astfel depăşiţi de situaţie, mai ales că termenele de judecată, fiind atât de numeroase, au ajuns şi în primăvara lui 2013, urmând ca solicitanţii să-şi primească banii cel mai devreme peste doi ani.

Până acum, pensionarii argeşeni au depus peste 10.000 de cereri. De luni, frecvenţa a devenit de o mie de plângeri pe zi, după ce Curtea de Apel Piteşti a dat câştig de cauză la câţiva pensionari, creându-se un precedent pentru restul aflaţi în aceeaşi situaţie.

Pentru a se evita aglomeraţiile de la Tribunal, reprezentanţii instituţiei fac apel la pensionari să-şi depună cererile prin poştă.

"Ne aşteptăm ca numărul doritorilor să crească, pentru că sunt totuşi 80.000 de pensionari în Argeş. Facem apel la oameni să transmită şi prin poştă cererile, pentru că tot acolo ajung. Ar mai fi o soluţie, ca banii să se dea înapoi printr-un ordin de ministru al Muncii sau al Guvernului, să se dea pe cale administrativă, nu prin justiţie", a mai spus Ion Fundătureanu, purtător de cuvânt al Tribunalului Argeş.

Pentru depunerea acestor cereri nu există un termen limită, în afara termenului de prescripţie de trei ani.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite