Învaţă aikido de la antrenorul mascaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Douăzeci de copii se antrenează săptămânal la acest club de arte marţiale. Cel care îi învaţă pe micuţi secretele AIKIDO este chiar instructorul care îi antrenează pe jandarmii mascaţi de la Detaşamentul Mobil.

Ca nişte mici samurai, 20 de copiii se aşează la indicaţia senseiului în genunchi şi îşi apleacă capetele în semn de salut. Sunt toţi îmbrăcaţi în alb ceea ce îi face să pară şi mai puri decât sunt deja, dar în acelaşi timp le dă şi un aer solemn. Se aşează toţi în jurul senseiului şi îl ascultă cu atenţie. Expresia feţei lor este una gravă, îi sorb fiecare cuvânt şi nu îi ies din vorbă. Deşi se vede că o energie debordantă care sălăşluieşte în ei abia aşteaptă să fie consumată, sunt cât se poate de disciplinaţi. Consumă această energie în timpul antrenamentelor, numite KEIDO.


Autoapărare fără violenţă
Aikido face parte din categoria artelor marţiale, însă o diferenţiază de altele relaţia de armonie dintre spirit, trup şi minte. Aikido presupune mai mult autoapărare, imobilizarea oponentului fără forţă şi violenţă. Cele mai importante tehnici sunt cele de păstrare a echilibrului, a respiraţiei, poziţia dreaptă a spatelui şi distanţa faţă de adversar. Este una dintre cele mai complexe arte marţiale, îmbinând puterea interioară cu forţa fizică, dar este şi un excelent mod de a te menţine în formă şi de a-ţi găsi liniştea şi pacea interioară.


„Îmi place foarte mult să vin la antrenamente şi am învăţat multe tehnici de autoapărare. La început mi s-a părut mai greu, dar acum m-am obişnuit cu antrenamentele. Mi-am făcut mulţi prieteni aici. Cred că îmi va folosi foarte mult aikido în viitor şi ca să devin jandarm ca tati, dar şi ca să mă apăr de oamenii răi”, a spus Cristian, în vârstă de 12 ani, unul dintre aikidoka piteşteni.


Copiii jandarmilor se antrenază la club
În prezent la clubul “Prietenul Jandarmului” se antrenează 20 de copii, cu vârsta între 4 şi 16 ani. Senseiul care îi învaţă secretele acestei arte marţiale este maiorul Rafael Udeanu, preşedintele Asociaţiei de Aikido Akikai Piteşti, instructor doi dani. Acesta este şi cel care se ocupă de pregătirea trupelor speciale ale Inspectoratului de Jandarmi Argeş, iar o mare parte dintre micuţii care se antrenează cu el sunt chiar copiii jandarmilor argeşeni.


“Clubul a fost înfiinţat acum cinci ani de zile, iar copiii se antrenează împreună de doi ani. Antrenamentele au loc de două ori pe săptămână, timp de două ore.  Sunt copiii cadrelor militare şi vor la rândul lor să îmbrăţişeze cariera militară, să devină jandarmi, poliţişti, pompieri sau angajaţi MApN.Până acum la noi în oraş nu prea s-a promovat această tehnică”, a spus sensei Rafael Udeanu.

Nu doar copiii pot practica aikido, ci şi adulţii. Femeile preferă în special acest sport pentru că este unul paşnic, relaxant, iar antrenamentele se fac în funcţie de nivelul de pregătire al fiecărui cursant.


Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite