Piteşti: Eugeniu Ciobotea, cel mai priceput ceasornicar din Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Eugeniu  Ciobotea, cel mai priceput ceasornicar din Piteşti
Piteşti: Eugeniu Ciobotea, cel mai priceput ceasornicar din Piteşti

Eugeniu  Ciobotea  este cel mai cunoscut ceasornicar din Pitești. Oamenii îl știu de Jan și această meserie migăloasă a deprins-o de la unchiul său care a fost ceasornicar și bijutier. De 30 de ani practică această meserie și a devenit foarte priceput. Atât de priceput, încât toți cei care vor să-și lase bijuteria de ceas pe mâini bune, apelează la serviciile lui Jan.

 „Din toţi câţi au fost admişi atunci, numai unul a rămas şi practică această meserie.”, adaugă ceasornicarul.  În ţări precum Japonia, Elveţia, SUA, mari companii producătoare de ceasuri, finanţează programe profesionale pentru artişti în general, şi au ateliere de studiu pentru ceasornicari. „Aceştia sunt instruiţi timp de 12 luni, învaţă meserie cu adevărat, fac practicăî şi mai apoi nu sunt obligaţi să lucreze pentru compania care i-a finanţat. Deci, în ţări cu tradiţie în domeniul ceasurilor, excelenţa este susţinută pur şi simplu”, meţionează Eugeniu Ciobotaru.


Trebuie să vezi ceea ce nu se vede
Chiar dacă ştii foarte bine care sunt componentele minuscule ale unui ceas şi cunoşti foarte bine cum se îmbină şi funcţionează, tot ai nevoie de mult talent pentru a descoperi defectele ascunse. „Uneori defectele nu sunt la vedere. Trebuie să ştii unde să cauţi şi ce s faci pentru a-l repara. Uneori, între piese, se depune grăsime din transpiraţie şi ele nu mai funcţionează . Este un defect invizibil, iar ceasul fie funcţionează cu intermitenţe, fie nu mai mai funcţionează deloc.”, explică  ceasornicarul Jan. Pe scurt, într-o meserie aproape chirurgicală cum este cea de ceasornicar, meseriaşul trebuie să înveţe să vadă şi nevăzutul.


Nu se mai găsesc componente pentru ceasuri
Meseria pe care o practică Eugeniu este pe cale de dispariţie şi nimeni nu face nimic să o salveze. În România nu mai există piese sau substanţe necesare pentru repararea şi întreţinerea ceasurilor. Neofilina(un derivat al benzinei) este substanţa folosită pentru curăţarea ceasurilor, iar lui Eugeniu i-o aduce un moldovean de la Chişinău. „Nici lupă nu am mai găsit în România. Am fost acum într-un concediu prin Europa şi am cumpărat lupa din Germania pentru la ei se fabrică aşa ceva”, spune Eugeniu Ciobotaru în vreme ce arată preţioasa lupă adusă tocmai de peste hotare.


L-a impresionat civilizaţia germanicilor
În această vară, Eugeniu Ciobotea , a făcut un tur al câtorva dintre ţările germanice. A trecut prin Germania, Austria, Elveţia şi s-a orpit câteva zile în Olanda. „Înainte trăiam pentu a agonisi, dar acum am decis să mai văd şi lumea. În Olanda aveau a, văzut cele mai frumoase spaţii verzi şi frluturi cum vedeam numai în copilărie şi pe noi. Asta înseamnă că nu au atâta poluare ca noi. E şi normal. La ei şi prim-ministrul merge pe bicicletă la birou!”, povesteşte Eugeniu. 


Ceasuri pentru generaţii
Un ceas bun poate fi transmis de la o generaţie la alta şi, odată cu timpul îi creşte şi valoarea. Cine vrea un plus de eleganţă şi e nobleţe în ţinută, trebuie să fie atent când alege acest accesoriu, pentru unii aparent neînsemnat. „Trebuie să fim atenţicând alegem un ceas. Durata de viaţă a unui ceas bun este cât două vieţi d-ale nostre.”, spune ceasornicarul . Tot el sfătuieşte pe cei care doresc să-şi ia un ceas de calitate să nu se uite neapărat la preţ, pentru că se pot găsi ceasuri bune, de marcă, la preţuri mai mici. „Cei mai buni în domeniu sunt producătorii eleveţieni, germani, iar pentru aceasuri automatice, japonezii”, ecxplică meseriaşul.

O meserie pierdută
A fi ceasornicar presupune talent, minuţiozitate, răbdare şi multă pasiune. Eugeniu Ciobotea beneficiază de toate acestea şi la ele a mai adăugat multă muncă. „Această meserie nu trebuie făcută fără pasiune,” spune Eugeniu.  Înainte de ’89 a fost şeful comisiei de examinare la Şcoala de Meserii-Ceasornicari din Piteşti.


Ce-i place:
Sunt gurmand și cel mai mult îmi place mânacrea românească tradițională. Îmi place sportul, mă uit la filme bune și ascult muzică de calitate.
Ce nu-i place:
Minciuna și incorectitudinea. Omaneii care nu știu să respecte pe alții și care, astfel, nu se respectă nici pe ei.

Două întrebări:
Mai există oameni care pun mare preț pe un ceas bun?
Încă mai sunt oameni care apreciază un ceas bun. De multe ori însă, ceasul nu este unul de marcă sau foarte scump, dar clienții sunt atașați de el, pentru că are valoare sentimentală, dincolo de valoarea materială.
V-au căzut în mână modele și mărci deosebite de ceasuri?
De foarte multe ori. Înainte de Revoluție, aveam cinci ceasuri de buzunar pe care le-am vândut pe nimica toată, Numai apoi mi-am dat seama ce valoare aveau. Mulți dintre noi nici nu știam ce valori purtăm la mână pe vremea aceea.

Profil:
Născut:
1 mai 1949
Studii: Liceul Nicolae Bălcescu( Colegiul Național I.C. Brătianu), facultatea de Subingineri-Pitești
Experiență: Șef de atelier la Trustul Construct Industrial, Instructor la Liceul nr.6 din Pitești, 30 de ani ceasornicar
Stare civilă: căsătorit


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite