Cinematograful Bucureşti va deveni sediul Filarmonicii Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul acestui an, autorităţile locale vor prelua de la RADEF (Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "Romania Film"), cinematograful Bucureşti pe care il vor transforma, în baza programului de dezvoltare urbană, în centru cultural multifuncţional

Conform autorităţilor locale, preluare ar urma să aibă loc până la sfârşitul acestui an.

“Am purtat discuţii cu cei de la RADEF şi am ajuns la un consens vizavi de preluare. Mai avem de lămurit doar câteva aspecte strict contabile. Avem deja aprobarea consiliului Local Piteşti să facem preluarea, următorul pas fiind semnarea ptrotocolului de predare –primire.”, explică juristul Iosiv Cerbureanu, secretarul general al Primăriei Piteşti.

Cinematograful va deveni, printre altele, sediul Filarmonicii Piteşti, care, în prezent, îşi ţine concertele, contra cost, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

”Noi avem acum doar un sediul social în clădirea Centrului Cultural, iar pentru concertele pe care le susţinem la Casa Sindicatelor, plătim o chirie lunară de 17.000 de ron.  Mutarea concertelor la Cinematograful Bucureşti ne-ar scuti de aceste cheltuieli.” spune Jean Dumitraşcu, directorul Filarmonicii din Piteşti care  precizează că sala are nevoie de investiţii serioase pentru a o adapta noilor cerinţe.

 Scena va mărită, vor fi amenajate cabine şi o fosă pentru instrumente şi, bineînţeles, se va investi în realizarea unei acustici adecvate. În total, spun autorităţile, va fi vorba de cheltuieli de câteva sute de mii de lei. Învestiţiile vor fi suportate în proporţie de numai 2% din bugetul local, restul de 98% vor fi bani de la Comisia Europeană.

"Vom avea, probabil, in loc de un concert săptămânal, două, asta pentru că sala Cinematografului Bucureşti este la jumătatea celei a  Casei Sindicatelor. Noi avem, în medie, 700 de spectatori pe concert, dintre care, 400 sunt cu abonamente. ne gândim ca unul dintre spectacole să-l  tinem joia iar celălalt, vinerea.",spune directorul Filarmonicii.

Condiţia pentru obţinerea finanţării din fonduri europene este ca proiectul să fie depus la Ministerul Dezvoltării până în ianuarie 2010. "Tocmai de aceea am grăbit demersurile, ca să beneficiem de această finanţare", explică Iosiv Cerbureanu.

 Imobilul va funcţiona, alternativ, şi ca cinematograf

Potrivit  legii, cinematograful  preluat de autorităţile locale va trebui să difuzeze film o perioadă de 15 ani, alternativ cu activitatea filarmonicii.  Autorităţile locale sunt obligate ca într-un termen de maxim patru ani să asigure reabilitarea, modernizarea şi dotarea sălii de cinema preluată. Neîndeplinirea acestei obligaţii va atrage după sine pierderea cinematografului şi a terenului aferent. 

  Conform  precizărilor secretarului general al Primăriei, Iosiv Cerbureanu, cei cinci salariaţi ai Cinematografului Bucureşti vor fi preluaţi de Cinematograful Modern.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite