Piteşti: Cimitir pentru sculpturi în Parcul Ştrand

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Cimitir pentru sculpturi în Parcul Ştrand
Piteşti: Cimitir pentru sculpturi în Parcul Ştrand

Parcul piteştean a devenit depozit pentru operele de artă. Mai multe sculpturi, realizate în cadrul Simpozionului Internaţional de Sculptură Gheorghe Iliescu-Călineşti, între anii 2003 şi 2006, zac abandonate aici.

 În plus, aici au fost aduse şi alte sculpturi care înfrumuseţau diferite zone ale oraşului, au fost depozitate tot aici, păzite de câţiva angajaţi ai ADP.

Una dintre ele este cea a sculptoriţei Lelia Zuaf David, care întruchipează o femeie cu doi copii în braţe, numită „Maternitate“. Până în anii ’80, lucrarea a stat în faţa Casei Căsătoriilor. După ce a fost vandalizată, lucrarea a fost adusă în parc, unde va rămâne până când autorea, stabilită în Israel, va reuşi să o refacă, lucru care e cam greu de realizat.

„Fără să am dimensiunea exactă a capului original este greu să se potrivească cu restul corpului. În plus ar fi o diferenţă de culoare între marmura patinată de vreme şi o piesă nouă. Ar trebui curaţată toată marmura, ca să fie la fel“, explică Lelia Zuaf David.

Mai greu cu mutatul

Pe viitor, municipalitatea doreşte să mute operele de artă în Pădurea Trivale, într-un parc cultural. Deocamdată însă, statuile rămân uitate în Ştrand deoarece reprezentanţii Primăriei mai au de parcurs un drum lung până obţin documentaţia necesară.

„Procedura de amplasare a acestor statui este destul de greoaie. Pentru fiecare în parte trebuie o documentaţie enormă, astfel încât Comisia Naţională a Monumentelor de For Public să-şi dea acordul. Abia apoi se pronunţă Consiliul Local Pitesti, urmând construirea soclului“, spune Jean Dumitraşcu, fost coordonator al taberei de sculptură.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite