Piteşti: Cerşetorii câştigă cât un director de bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Cerşetorii câştigă cât un director de bancă
Piteşti: Cerşetorii câştigă cât un director de bancă

Numărul celor care cerşesc zilnic pe străzile Piteştiului s-a redus, totuşi, la jumătate faţă de anul trecut, însă aceştia tot mai câştigă două-trei sute de lei pe zi. 

Nu plătesc chirii, întreţinere, facturi şi, în ciuda aparenţelor, nu duc grija zilei de mâine, chiar şi pe timp de criză. Întind mâna pe stradă, apelând la mila trecătorilor, iar câştigul strâns la finalul lunii echivalează cu salariul directorilor de bancă. Ei sunt oamenii străzii, aurolacii, cerşetorii, care îşi duc veacul prin canale, numărând zecile de mii adunate de la cei milostivi.


Amenzi în valoare de 5.000 de lei pentru cerşetorie
Numărul celor care cerşesc în baruri, cluburi, pe străzi sau în intersecţiile din centrul Piteştiului a scăzut simţitor, faţă de anul trecut. Astfel, dacă în 2008, erau înregistraţi la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) Argeş 150 de oameni ai străzii, la recensământul efectuat luna trecută, numărul celor care apelează la mila trecătorilor s-a redus aproape la jumătate. Explicaţia ar fi că străzile au început să fie curăţate cu legea în mână.

 Codul Penal sancţionează cerşetoria cu închisoare de la o lună la trei ani, iar poliţiştii pot amenda contravenţional cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei.

De asemenea, legea privind protecţia copilului îi sancţionează cu închisoarea de la un an la cinci ani pe părinţii care îşi obligă copiii să cerşească. „În ultimele luni, am aplicat amenzi în valoare de 5.000 de lei pentru cerşetorie“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, Ionel Anghel, inspector la Agenţia Teriorială de Ordine Publică Argeş (ATOP).


Pe stradă au rămas, aşadar, „veteranii“, care nici nu se sperie de amenzi, nici nu acceptă instituţionalizarea. „Noi le oferim un adăpost, însă pur şi simplu nu vor să renunţe la cerşit. Am încercat să le găsim locuri de muncă la ADP. S-au dus la serviciu 3-4 luni, şi-au făcut credite la bancă, apoi au revenit pe stradă. Spun că acolo câştigă cel mai bine, din cerşit. Din informaţiile noastre, un cerşetor face în jur de 200-300 de lei pe zi“, este de părere inspectorul Ionel Anghel.


„Protectorii“ au vile şi jacuzzi
O altă problemă cu care se confruntă inspectorii de la ATOP în timpul controalelor sunt „protectorii“, care devin din ce în ce mai violenţi. „Sunt clanuri mari de rromi care trimit la cerşit copii şi bătrâni cu handicap. Aveam mult de furcă cu ei pe stradă. „Protectorii“ devin violenţi pentru că pierd foarte mulţi bani“, a subliniat şeful DASPC Argeş.

80% din cerşetori nu au acte de identitate
Majoritatea celor care cerşesc sunt minori şi nu figurează în baza de date a Poliţiei. „80% din cei care cerşesc nu au niciun act de identitate. Numai anul acesta am făcut cărţi de identitate şi certificate de naştere pentru 30 de persoane prinse la cerşit pe stradă. În plus, 12 minori au fost reîncredinţaţi părinţilor“, ne-a precizat Adrian Macovei, şeful Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş. 

Unde sunt cele mai periculoase clanuri de „protectori“
Cele mai periculoase clanuri sunt la Merişani (Argeş) şi la Pătroaia (Dâmboviţa). „Am întocmit două dosare penale pe care le-am trimis deja în instanţă. Este vorba despre două persoane din comuna Pătroaia care trimiteau zilnic peste 20 de copii şi bătrâni la cerşit în Piteşti. Ei trăiesc în vile luxoase, au jacuzzi, iar pe cerşetori îi ţin în grajduri, prinşi în lanţuri, ca animalele“, a completat inspectorul Anghel. Poliţiştii fac apel, astfel, la cetăţeni să nu mai dea bani la cerşetori şi să-i ajute, mai degrabă, prin contribuţii la asociaţii care se ocupă de oamenii străzii

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite