Cercetează energia solară într-un laborator din Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este doctor inginer în energii regenerabile solare şi are un brevet de inventator  al unui sistem de panouri solare care pot servi drept ferestre. De asemena, şi-a construit un laborator de cercetare pentru energiile solare, pe bani europeni.

Cicerone Marinescu a fost întotdeauna pasionat de inginerie şi, timp de aproape două decenii, a efectuat zeci de lucrări de instalaţii. S-a înscris la doctorat, pur şi simplu din pasiune. Nu i-a fost deloc uşor pentru că diploma de doctor  şi-a obţinut-o numai după ce a reuşit să aducă noutăţi în domeniul enegeliilor regenerabile. Cicerone Marinescu şi-a luat brevetul de inventator şi, ulterior, doctoratul, cu un panou solar care poate fi folosit şi ca fereastră. "Invenţia a fost înregistrată la OSIM şi mi-am luat apoi şi doctoratul în energii regenerabile", spune inginerul.

Laborator unic în ţară

De afaceri inginerul se ocupa de mai mulţi ani, însă de afaceri cu...pompe funebre. A fost primul din mai multe judeţe din zona de sud a ţării, care a adus în această "afacere" maşina mortuară. Cum domeniul pompelor funebre nu reprezenta o pasiune, ci doar o afacere, Cicerone s-a gândit să încerce marea cu degetul şi să aplice pentru fonduri europene pentru cercetare.  "Am întâmpinat foarte multre greutăţi pentru că nicio bancă nu-mi dădea scrisoarea de garanţie aşa că a am strâns toţi banii de la rude şi prieteni, am adunat 2,5 miliarde de lei şi am început amenajarea laboratorului. Abia îa începutul lui 2010 au venit şi prima tranşă din banii eurpoeni. Am obţinut finanţare de 170.000 de euro pentru laboratorul meu de cercetare în domeniul energiilor regenerabile solare.", spune Cicerone Marinescu.

Iarna obţine apă la peste 30 de grade Celsius

Cicerone şi-a amplasat deasupra laboratorului său cinci panouri solare diferite, ca mărci, tehnologie şi chiar ţară de fabricaţie, pentru a testa cum funcţionează fiecare în parte. În interior are zece rezervoare unde apa încălzită de lumina soarelui se cumulează. În timpul iernii, când lumina nu este tocmai abundentă, obţine temperature de aproximativ 30 de grade Celsius. "Încă mai am de lucru la acest laborator pentru că nu am reuşit să instalez tot. Într-o zi când, din neglijenţă nu am dat drumul la apă să circule, temperatura a crescut atât de mult încât s-a topit izolaţia de pe ţevile exterioare, iar afară erau zero grade", spune cercetătorul.

Laborator cu scop educativ

Laboratorul piteşteanului va fi utilizat şi în scop didactic, aici putând fi instruiţi, pe viitor, tehnicienii în domeniul energiilor regenerabile. În România nu mai există un alt laborator de cercetare în panouri termosolare, nici măcar la facultăţile de instalaţii. Laboratorul deschis de curând la Piteşti atrage interesul profesorilor de profil din toată ţara. „Toţi mi-au zis că e super şi le-a plăcut amenajarea", spune Cicerone Marinescu, care îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu ce era gata să fie demolat, dar care, reamenajat şi dotat cu scaune, arată acum ca o adevărată sală de curs, invidiată şi de foştii săi profesori. „La mesele din laborator pot aduce oricând grupe de 14 tineri, pe care să-i instruiesc ca tehnicieni în energii regenerabile", propune cercetătorul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite