FOTO Cerbul albinos vânat de Ceauşescu este expus la muzeul Grădinii Zoologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exponate unice sunt expuse în muzeul Grădinii Zoologice din Piteşti. Printre acestea se numără o specie rară de cerb lopătar care are blana albă. Acesta ar fi fost împuşcat de Nicolae Ceauşescu, atrăgând asupra sa un blestem care i-ar fi cauzat moartea, conform unei legende.

Grădina Zoologică din Piteşti ascunde multe surprize pentru cei curioşi să le descopere. Pe lângă speciile de animale vii care pot fi vizitate aici, piteştenii au ocazia să admire şi trofee de vânătoare rare. Acestea sunt expuse într-un mic muzeu amplasat în clădirea administrativă, la intrarea în curtea Grădinii Zoo.


În realitate, Moş Martin este fioros, fiind un omnivor feroce care i-a speriat de multe ori pe locuitorii din zonele de munte, atacându-i prin păduri. Însă atunci când îl vezi împăiat, ursul carpatin nu mai este aşa fioros şi stârneşte adesea amuzamentul copiilor atunci când din el nu rămâne decât blana întinsă pe un perete de muzeu.


Pe lângă dimensiunile impresionante şi deceniile care şi-au pus amprenta asupra lor, trofeele au şi poveşti uimitoare, care abia aşteaptă să fie spuse. În ochii ursului se citeşte teama de vânător în clipa în care a fost doborât, iar cerbul lopătar ascunde o legend înfricoşătoare.

image


Blestemul cerbului alb

Exponatele au fost aduse de la Muzeul Cinegetic Posada, printre ele numărându-se cerbi lopătari şi carpatini, muflon, capră neagră, mistreţi şi urşi. O parte dintre cele 117 exemplare fără viaţă care pot fi admirate la muzeul de la ZOO se numără şi câteva trofee vânate chiar de Nicolae Ceauşescu.


„Avem două-trei exponate de colţ de mistreţ care au venit etichetate ca fiind vânate de Nicolae Ceauşescu. Mai avem un exemplar naturalizat de cerb lopătar albinotic despre care se spune că ar fi fost împuşcat de Ceauşescu, fiind ultimul exemplar. De aici s-a tras şi legenda blestemului morţii sale. Cerbii lopătari albinotici se nasc în libertate unul la 1000  şi sunt foarte rari”, povesteşte Nuşa Popescu, şefa Grădinii Zoologice din Piteşti.
Legenda spune că cerbul albinos are puterea de a-l blestema pe cel care îndrăzneşte să-l vâneze, iar acesta va muri în scurt timp.


Picior de elefant transformat în scăunel

Un alt exponat inedit este un scăunel confencţionat din piciorul unui elefant. Muzeografii au păstrat decât pielea anumalului care a fost umplută şi deasupra a fost aşezată o pernuţă din piele şi blană.

image


 “Trofeele sun foarte valorase, însă nu toate sunt etichetate. Unele dintre ele sunt datate din 1972 – 1975 şi sunt foarte bine conservate. Acestea au un regim special de păstrare şi se face periodic tratamentul pieilor, iar angajaţii de la Muzeul Judeţean Argeş se ocupă de conservarea lor”, explică Nuşa Popescu.


Muzeul este deschis de vineri până duminică, între orele 10.00 şi 19.30. Preţul unui bilet este de 3 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii. Vizitatorii vor plăti un singur bilet pentru a admira atât animalele vii de la Zoo, cât şi trofeele de vânătoare.

image
Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite