Cât de rentabile mai sunt centralele de cartier?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna aceasta, alte cinci astfel de puncte se vor da în folosinţă. Municipalitatea a învestit 2,7 două milioane de lei în realizarea noilor centrale de cartier care, teoretic, ar trebui să le asigure piteştenilor un confort termic mai bun la un tarif care să nu mai includă şi pierderile de pe reţea. Ce n-a putut estima Serviciul Public de Termoficare este valul de debranşări din cauza  căruia centralele vor funcţiona în pierd

Anul trecut au fost date în folosinţă primele două centrale de cartier: în Trivale, la   punctual termic 608 şi în Prundu, la punctual termic 1005.     Cei peste 2500 de piteşteni arondaţi la cele două centrale au fost scutiţi, toată iarna, de avariile apărute pe conducta magistrală care au lăsat  fără căldură şi apă caldă ceilalţi clienţi ar Serviciului Public de Termoficare.  În plus, spre deosebire de cei din urmă, beneficiarii centralelor de cartier au primit agent termic la parametri normali.

Amenajarea de astfel de centrale a continuat şi anul acesta, tot în Trivale,  prin transforamarea puncretelor termice 601, 602, 603, 604 şi 610  în central de cvartal, gândite să deservească 3200 de familii.  În total 2,7 milioane de lei, respectivi 3,7 milioane de lei dacă punem la socoteală şi centralele date în folosinţă anul trecut.

Numai că socoteala autorităţilor nu s-a potrivit cu măsurile Guvernului  care îi sperie pe piteşteni cu creşterea preţului gigacaloriei.Investiţia părea una eficientă până să înceapă avalanşa solicitărilor de debranşare.

 Printre  cele 2000 de cereri  de renunare la sistemul centralizat de încălzire,  se numără şi solicitări venite din partea celor care, teoretic, urmau să devină beneficiarii noilor centrale. 

  “Avem 50 de familii care ar fi beneficiat de avantajele centralelor de cvartal şi care, acum, vor să se debranşeze. Probabil numărul acestora va mai creşte pentru că, solicitări în acest sens se vor putea face până în toamnă. Iniţial, aveam ca termen data de 15 august, însă după ce prefectul de Argeş a atacat în instanţă hotărârea,  cererile  de debranşare ar  purea să vină până  la sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie.”, spune Sorin Apostoliceanu, şeful departamentului Facturare din cadrul Serviciului Public de Termoficare.

Viitoarele investiţii în centrale de cartier, sub semnul  întrebării


 Conducerea Serviciului Public de Termoficare spune că  următorul cartier care  urma să beneficieze de centrale de cvartal era Războieni însă transformarea punctelor termice în astfel de obiective ar putea fi anulată.

  „Dacă primirea cerererilor de debranşare s-ar fi încheiat la jumătatea lunii viitoare, am fi ştiut, exact, pe 15 august, câţi piteşteni ar mai rămâne racordaţi la Serviciu Public de Tertmoficare. Aşa nu putem avea nicio idee dacă se mai rentează sau nu să transformăm punctele termice în centrale de cartier”, explică Sorin Apostoliceanu, şeful departamentului Facturare din cadrul Serviciului Public de Termoficare.





Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite