Cărţi în miniatură la Biblioteca Judeţeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mică piesă din colecţie
Cea mai mică piesă din colecţie

Zeci de volume minuscule pot fi admirate doar sub atenta supraveghere a coordonatorului colecţiei speciale. Ediţiile princeps, manuscrisele şi ediţiile originale sunt păstrate la Biblioteca Judeţeană şi nu se împrumută, valoarea lor fiind inestimabilă.

Printre cele peste 400.000 de cărţi şi documente deţinute de Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” se umără şi cărţi vechi, manuscrise, colecţii de lux şi cărţi rare care au o valoare inestimabilă. Printre acestea se numără şi câteva zeci de cărţi aduse parcă din ţara liliputanilor. Micile bijuterii ale literaturii aflate în colecţia de cărţi speciale sunt opere ale unor autori celebri, precum poezii ale lui Mihai Eminescu, opere de Caragiale şi Ion Creangă, „Paravanul lui Pallady”, de Henry Catargi şi Coranul. Cea mai mică piesă a colecţiei este o carte de fabule intitulată “Petite Fabuliste”, care măsoară 2 centimetri lăţime şi 2,5 centimetri lungime. Aceasta a apărut la Paris şi are 87 de pagini cu marginile aurite şi presărate din când în când cu imagini ce ilustrează fabula. Textul este suficient de mare scris încât să poată fi citit şi cu ochiul liber.

Colecţii speciale
Cărţile în miniatură nu pot fi admirate de oricine. Acestea nu pot fi împrumutate de argeşeni deoarece se pot deteriora foarte uşor în contact cu razele soarelui sau lumina puternică. Operele valoroase sunt păstrate în secţia „Colecţii speciale” care cuprinde cărţi româneşti începând din anul 1642, literatură străină rară, ediţii princeps, albume de artă, manuscrise şi o colecţie de 15.000 de cărţi poştale, hărţi şi stampe originale.

Manuscris de 500 de ani
Unele dintre manuscrise au o vechime de aproape cinci secole. Este şi cazul operei „Epistolae Familiare”, de Cicero, tipărită de Sebastian Gryphius în anul 1545 la Kyon.

„Lucrarea este scrisă în limba latină, cu caractere de diferite mărimi şi are pe margini numeroase note. Literele iniţiale sunt şi ele frumos ornate. Cartea are 496 de pagini”, spune Lucreţia Picui, coordonatoarea secţiei.

O altă operă valoroasă ascunsă printre rafturile Bibliotecii Judeţene de peste 100 de ani este „Historia Della Transilvania”, tipărită la Veneţia în 1638. Cartea a scăpat întreagă deşi a intrat o perioadă de timp în contact cu apa, însă după ce a fost uscată paginile au rămas doar puţin ondulate, dovadă a calităţii hârtiei şi a cernelei folosite la tipărirea ei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite