Piteşti:Constantin Cârstea, colegul de cameră al lui Nicolae Dobrin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti:Constantin Cârstea, colegul de cameră al lui Nicolae Dobrin
Piteşti:Constantin Cârstea, colegul de cameră al lui Nicolae Dobrin

Şi-a petrecut întreaga carieră de fotbalist la FC Argeş, împărâţind aceeaşi cameră cu Nicolae Dobrin, în deplasări sau în cantonemente.   

I se spune „CFR”-ul de la vârsta de 15 ani
Viaţa lui Constantin Cârste se învârtea ca o mijge în jurul fotbalului. La 58 de ani, CFR-ului din fotalul românesc se poate mândri cu două titluri de ca campion cu FC Argeş, câştigate în „era” Nicoale Dobrin, cu care a nu doar coleg de cameră, în deplasîri sau ăn cantonemente, ci şi foarte bun prieten.

 Născut la Piteşti, Constantin Cârstea a început să joace fotbal la vârsta de 15 ani. Era elev la grupul CFR şi antrenorul Leonte Ianovschi i-a spus pentru prima dată „CFR”, deoarece avea o şapcă cu însemnele liceului. „Veneam mereu la antrenemente cu şapca aceea pe care era imprimată sigla liceului unde învăţam.

Primul care mi-a spus „CFR”-ul a fost antrenorul nea Lenci. De atunci, aşa mi-a rămas porecla.”, dă timpul înapoi omul care a fost jucător, antrenor, dar şi preşedinte de club la FC Argeş.


Nu a „prins” tricoul de campion în 1972
Constantin Cârstea a făcut parte din lotul Argeşului în 1972, când echipa din Trivale a câştigat primul titlu de campioană, însă nu apare în fotografia care a rămas ca amintire peste ani în vitrina cu trofeea a clubului alb-violet

.„Atunci când trebuia să facem fotografia de campioni, fiecare a luat câte un tricou. Numai că lotul de jucători era mai numeros decât numărul de tricouri. Eu nu m-am grăbit să iau un tricou, iar când am vrut să o fac, nu mai erau .”, povestea Constantin Cârstea.

  „CFR”-ul a învăţat lecţia şi în 1979, când FC Argeş a ieşit din nou campioana României, a fost primul la tricouri, când a venit vorba de poză. „În acel an, am jucat meci de meci şi am avut grijă să nu rămân din nou fără tricou, la fotografia de grup. Nu puteam să ratez şi acest moment momorabil.”, spune „CFR”-ul.


”Pot scrie o carte cu amintiri despre Dobrin”
Întreaga carieră de fotbalist şi-a petrecut-o la FC  Argeş, unde a jucat din 1963 până în 1984, fiind foarte bun prieten cu marele Nicolae Dobrin, cu care a împărţit aceeaşi cameră aproape 20 de ani. „Mai mult de 80% din cantonamente şi deplasări am stat în cameră cu Gicu Dobrin. Cred că pot scrie o carte cu toate amintirile mele cu Dobrin”, afirmă Constantin Cârstea, care la moartea „Prinţulul din Trivale” a plâns ca un copil.

Şi după ce a pus ghetele în cui Cârstea a rămas tot în umbra lui Dobrin. „ Munca de antrenor am început-o ca secund al lui Dobrin, la FC Argeş. După câţiva ani de ucenicie, am ajuns şi în postura de antrenor principal la FC Argeş, iar în 1988 am fost numit preşedintele clubului din Trivale. Am fost de toate la FC Argeş.”, completează Constantin Cârstea.

Ca tehnician, Constantin Cârstea a atins un record greu de atins, într-un campionat în care antrenorii se schimbă pe bandă rulantă. A stat 11 ani pe banca tehnică a formaţiei Gloria Bistriţa, acolo unde s-a întors anul acesta în postura de director sportiv.

Întrebări şi răspunsuri

Credeţi că FC Argeş are forţă să revină în prima ligă?


FC Argeş are după părerea mea cel mai valoros lot din Liga a II-a. Oricum, ca o paranteză, nu merita să fie retrogradată disciplinar, dar asta este o altă discuţie. Nu ştiu cum stau lucrurile din punct de vedere financiar, însă, repet, valoric, FC Argeş este prima candidată la promovare în acest sezon. Sper ca anul viitor s-o văd din nou în Liga I.

Ce părere aveţi despre Centrul de Copii şi Juniori de la FC Argeş?


Se ştie că Argeşul este un izvor nesecat de talente. După cum vedeţi, apar mereu fotbalişti la naţională de la FC Argeş. Mutu, Neaga, Coman sau Dică, sunt ultimele exemple de jucători crescuţi de FC Argeş, care au ajuns la prima reprezentativă.

 Ce-i place
„Cel mai mult îmi place să merg în excursii cu familia şi să citesc. Îmi place foarte mult la munte, iar locul preferat este Poiana Braşov. Am fost acolo de nenumărate ori cu fotbalul, în cantonamente atât ca fotbalist, cât şi ca antrenor.”, precizează „CFR”-ul

Ce nu-i place
„Nu-mi plac leneşii, puturoşii, care îşi plâng de milă şi nu fac nimic. Să pună mâna să muncească, să nu mai stea cu mâna întinsă!”, spune fostul coleg dse cameră al lui Nicolae Dobrin.

Profil: Constantin Cârstea
Născut: 21 februarie 1948 (Piteşti)
Studii: Faculatea de Educaţie Fizică şi Sport Piteşti
Experienţă: antrenor de fotbal
Familie: este căsătorit, are doi copii

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite