Pitesti: Ion Dulică – Campion mondial la lupte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Dulică este o legendă a sportului piteştean şi romînesc totodată. A reuşit să demonstreze în toată lumea că luptele greco-romane de la Piteşti sunt extrem de valoroase şi de temut.

Campion mondial
S-a apucat de lupte greco romane în 1969 sub culorile clubului Câmpulung Muscel, fiind iniţiat în tainele acestui sport de către antrenorul Stan Constantin. În scurt timp a venit să lupte pentru clubul CSM Piteşti, după care, în 1973 a plecat la Steaua. La numai 2 ani  de când s-a apucat de acest sport,  a început să aibă rezultate foarte importante. În 1973 a câştigat în Statele Unite ale Americii, în statul Florida, Campionatul Mondial de lupte greco romane, la categoria 57 de kg. A continuat cu locul III la europenele de la Madrid din 1974 şi cu titlul de campion balcanic în Turcia. În cariera sa de sportiv, Ion Dulică a strâns 7 titluri de campion naţional şi peste 80 de medalii trofee şi cupe. Acest maestru al sportului a făcut parte timp de 10 ani din lotul naţional şi olimpic de lupte. În anii în care a luptat,  fost îndrumat de mari antrenori cum ar fi: Ion Cernea, soţul Irinei Loghin, Emilian Bălănescu şi Cernea.

A învins un campion
Finala campionatului mondial din Florida este unul dintre cele mai emoţionante  momente campionului. „După ce m-am bătut cu un bulgar, un rus , un iranian şi un italian, am nimerit în finală cu un suedez foarte bun şi experimentat. Tocmai câştigase cu o lună în urmă turneul naţional din România. Eram chiar speriat de el. Dar prin procedeul „tur de cap”, am reuşit să-l ţin în pod o întreagă repriză. Aşa am reuşit să devin campion mondial.”, povestşte Ion Dulică.
A fost 12 ani preşedintele Dacia Piteşti
După ce înaintat în vârstă şi viaţa sportivă s-a încheiat, Ion Dulică a punctat şi pe plan profesional. În 1989 a fost ales preşedintele clubului sportiv Dacia Piteşti pe care l-a condus până în 2002. „Acest club a fost un club puternic. A avut 13 ramuri sportive din care eu am pastrat 8, pe care le-am propulsat puternic în concursuri. Astfel, la box l-am avut campion mondial pe Crinu Olteanu .La lupte cât şi la atletism am avut mulţi campioni naţionali şi europeni ca şi la tenis de câmp.  În automobilism l-am avut pe Titi Aur iar echipa de  volei fete a participat cu succes în Cupele Europene. La fel şi cea de  handbal masculin. La fotbal am urcat cu echipa Dacia Mioveni şi am menţinut-o în divizia B.  În prezent sunt profesor de sport la liceul Astra şi şef al complexului atletică grea din Piteşti”, spune campionul mondial.

Viaţa sportivă implică avantaje şi sacrificii
Ca orice sportiv de performanţă şi Ion Dulică a  trebuit să facă sacrificii dar a avut şi nenumărate   avantaje de pe urma luptelor. „Ca să faci sport de performanţă trebuie să faci mari sacrificii. Eu stăteam în cantonamente până la 7-8 luni pe an şi înainte de proba cântarului la fiecare concurs, în câteva zile trebuia să slăbesc până la 10 kg. Dar şi avantajele au fost mari: am văzut toată lumea şi am intrat în contact cu tot felul de oameni.”, afirmă Ion Dulică.

Întrebări şi răspunsuri:
R: Cine v-a mai sprijinit pe plan sportiv şi personal?
I.D.: Soţia mea a fost mereu lângă mine. Ea m-a susţinut mereu în activitatea mea.
R: Ce părere aveţi despre actualii elevi?
I.D.: Sunt şi copii valoroşi. Însă, în lupte, ca în toate sporturile de altfel, sportivii au cam decăzut. Înainte era chiar o tradiţie să câştigi.

Ce-i place?
Îmi place mult sportul, de orice gen. Sunt sportivi care mă încântă atunci când  îi urmăresc. De exmplu la tenis ador să îl privesc pe Federer, care este un geniu după părerea mea. Alt lucru care îmi place este corectitudinea.
Ce nu-i place?
Nu suport ţigările. N-am fumat niciodată. Nu îmi plac oamenii delăsători şi neserioşi.

Profil
Născut: 1 iulie 1953, com Drăganu, judeţul Argeş.
Studii: Facultatea Ştiinţe economice, secţia educaţie fizică.
Experienţă: fost preşedinte Dacia Piteşti, actual şef complex atletică grea.
Stare civilă: căsătorit, 2 copii.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite