Pitesti: Campanie - Cum să vă feriţi magazinele de hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti: Campanie - Cum să vă feriţi magazinele de hoţi
Pitesti: Campanie - Cum să vă feriţi magazinele de hoţi

Puneţi deasupra uşii de la intrare un clopot, ca să facă gălăgie la fiecare mişcare. Acesta este primul sfat dat de poliţişti, care atrag atenţia că 237 de magazine, baruri şi restaurante au fost sparte de la începutul anului şi până acum.

Numărul a crescut simţitor, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2008, când au fost decât 160 de spargeri. În cadrul campaniei organizată de „Adevărul de Seară“ şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş, poliţiştii de la Compartimentul de Prevenire a Criminalităţii au mers aseară prin mai multe societăţi comerciale. Au stat de vorbă cu patronii şi a împărţit pliante de avertizare. Subinspectorul Alina Radu, recomandă patronilor şi angajaţilor din magazine să monteze sisteme de alarmare împotriva efracţiei şi să ţină deschise camerele de supraveghere şi le amplaseze în aşa fel încât să fie protejate, ca să nu ajungă agresorii la ele. Totodată, geamurile vitrinelor unde sunt expuse bunuri şi valori trebuie să fie prevăzute cu grilaje, iar punctele neiluminate ale magazinului să fie protejate cu un grilaj solid.

Cu ce tip de infractori vă confruntaţi
Din practica judiciară se poate contura o tipologie a spărgătorilor. Astfel, există tipul „Atacă şi fugi“ - aceştia sparg geamurile sau vitrinele cu pietre de pavaj, leviere, etc. Sustrag numai lucruri de mare valoare, dar cât mai puţin voluminoase. Apoi, sunt definiţi „Oportuniştii“, care operează fără a avea un plan prealabil, vizează magazinele care nu sunt protejate cu pază sau sisteme de alarmă. Acest tip de spărgător nu este selectiv în ce priveşte obiectele furate, sustrăgând obiecte aflate la îndemână. Ultimul tip îl reprezintă „Profesioniştii“. Ei studiază mai întâi terenul, anihilează sistemele de alarmă, apoi forţează uşi sau ferestre destul de bine asigurate. Sustrag bunuri de mare valoare şi uneori iau şi casele de bani.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite