Piteşti: Câinii atacă trecătorii în plină zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Casa Univesritarilor”, populată de maidanezi care atacă trecătorii. Ceea ce cu ani în urmă era un restaurant de lux al Piteştiului, a devenit acum hotel pentru câinii maidanezi, care-şi găsesc adăpostul pe lângă clădirea aflată în renovare şi rămasă de mult timp la stadiul de şantier.


 „Casa Universitarilor” este acum un şantier lăsat de îzbelişte, păzit de o trupă de patrupezi. Lucrările începute cu vreo doi ani în urmă au fost oprite, nimeni nu se mai ocupă de reabilitarea clădirii, unde locatari sunt doar câinii.

Trecătorii de pe Strada Eroilor se întâlnesc zilnic cu o turmă de câini, straşnici păzitori ai „Casei Universitarilor”. Dacă nu eşti atent, rişti să fii muşcat sau te trezeşti cu câinele în cap, pentru că trotuarul trece exact pe lângă  „zona de influenţă” a patrupedelor.


Câinii universitari
În jurul Casei Universitarilor nu există niciun fel de   gardde protecţie. Nici nu ar fi necesar, pentru că restaurantul în sine sigur nu prezintă vreun pericol pentru trecători. Dar noii ”locatari” lătrători, care păzesc straşnic respectiva clădire, pot deveni periculoşi. 

Ce-i drept, nimeni nu se aporpie să fure ceva şi serviciile oferite de aceşti gardieni sunt dintre cele mai ieftine. Din fericire însă, nu s-a semnalat niciun icnident în zonă, sau nu a fost niciunul reclamat. „Nu am avut în ultima perioadă niciun pacient adult, muşcat de câine în zona feţei.

Desigur că este posibil să existe la secţia de bli infecţioase destinată copiilor. Ei sunt mai des muşcaţi în zona feţei.”, spune doctorul Alexandru Matrozi, şeful secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Argeş.

Totuşi, foarte mulţi dintre cei care au “întâmpinări” mai violente cu vreun câine comunitar, nu merg la spital să-şi facă tratamentul şi se tratează acasă. “la noi au venit, anul trecut, 900 de adulţi muşcaţi de câinii fără stăpân, dar numărul real al vcitimelor este cu mult mai mare. Mulţi dintre cei muşcaţi, nu vin la spital pentru a li se administra tratamentul cu antirabice”, spune doctorul Alexandru Matrozi.


S-a trezit cu animalul la ureche
Coborând pe Eroilor spre parcul 1907, oamenii nu se aşteaptă la vreo întâlnire inoportună cu vreun animal lătrător pentru că este o zonă centrală, care nu e cunoscută drept una periculoasă din acest punct de vedere. Iuliana Marinca, de 28 de ani, din Piteşti, a avut însă o surpriză neplăută.

 „Coboram de la serviciu şi mă gândeam la ale mele. Când trec pe lâmgă Casa Universitarilor, să-mi stea inima când mi-a lătrat un câine fix la ureche. Mai avea câţiva centimetri şi mă muşca. Am crezut că sare pe mine. Când m-ai uitat în sus, pe colină, spre clădire, mai coborau vreo cinci potăi”, îşi aminteşte Iuliana Incidentul. Câinii nu s-au pototli şi au continuat să sară şi la alţi trecători. Iuliana a stat şi i-a urmărit uimită şi revoltată că se poate întâmpla aşa ceva în ziua mare, chiar în centru.



Jumătate liberi, jumătate la biobază
În Piteşti sunt “cunoscuţi, în acest moment, vreo 4000 de câini fără stăpâ, iar la biobaza Smeura locuiesc vreo 3400. La Biobaza Smeura cifra este corectă, pe când câinii liberi sunt mai greu de luat în evidenţă. Săptămânal, la Primăria Piteşti şi la Biobaza Smeura, vin 20 de reclamaţii cu privire la câinii comunitari.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite