Ca să te operezi, vii cu perfuziile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul Judeţean nu mai sunt fonduri pentru medicamente şi materiale sanitare. Pacienţii ştiu lecţia. Înainte de se interna se  aprovizionează cu medicamentele şi materialele sanitare necesare intervenţiei chirurgicale, pentru că-n farmacia internă a spitalului bate vântul.

Constantin Dumitrescu, în vârstă de 60 de ani, s-a documentat din timp. A aflat  de la asistente că pentru  intervenţia chirrurgicală pe care urmează s-o facă săptămâna aceasta  are nevoie de 20 de pungi de soluţie perfuzabilă. „Mi-au zis direct:, Vii cu perfuziile de-acasă, că n-avem! Ce să fac, ce mai pot să zic? Am scos vreo trei milioane din buzunar ca să le iau. Nu e normal, c-am plătit asiguări toată viaţa, dar le-am luat, că doar n-o să mor acu’ că n-au ei fonduri. Bine măcar că mi-au spus. Şi că n-au constatat  în timpul operaţiei că n-au cu ce să mă mai termine. O să cumpăr tot ce-mai cer, calmante, medicamentele de după, că am prins ideea! ”, spune Constantin Dumitrescu.

 Ca el sunt mulţi dintre  pacienţii Spitalului Judeţean. “Am o rudă internată de câteva zile. M-a sunat azi să-i aduc Xilină pentru că are dureri ingrozitoare iar asistentale i-au spus că nu mai au calmante.  Sănătatea în România e la pământ.  Ne nenoroceşte Guvernul ăsta, o să murim de vii prin spitale”, spune Petre Sandu,  venit  în vizită la unul dintre pacienţi.
 “Tratăm bolnavii cu bunăvoinţă şi vorbă bună, că medicamente n-avem. Nu sunt mănuşi chirurgicale, nu sunt calmante, nu sunt antibiotice. În farmacia internă a spitalului mai e doar Penicilină. Ce să le dăm bolnavilor? Îi trimitem să şi le cumpere singuri, că altă şansă n-au !”, explică Doina Fănică, liderul sindicatului Sanitas.

 La farmacia spitalului bate vântul printre reafturi
 Farmacia spitalului,e, într-adevăr mia mult goală. Pentru că bani  de medicamente şi materiale sanitare nu prea  mai sunt . Spitalul are datorii totale de 205 miliarde de lei vechi către furnizori, din care, la scadenţă, 130 de miliarde. “Unitatea a fost preluată cu datorii de 200 de miliarde iar problemele nu se vor rezolva atâtat timp cât concepţia de finanţare e greşită.  O apendicită e decontată la 1,4 mii de lei  însă în realitate ea poate să coste 5-6 mii de lei.  De aici apare subfinanţarea  faţă de minimului de nevoi. Există comenzi pentru medicamentele de care avem nevoie dar  aprovizionarea se va  face  tot pe datorie pentru că suntem la mila publică!”, spune Gheorghe Frătoaica, managerul spitalului Judeţean Argeş.

 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite