Brazii de Crăciun pot fi aruncaţi la ghenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Sandu curăţă brazii găsiţi la ghenă şi-i face susţinători pentru plante.
Ion Sandu curăţă brazii găsiţi la ghenă şi-i face susţinători pentru plante.

Reprezentanţii ADP spun că nu vor da amenzi. Sute de pomi de Crăciun au fost duşi zilele acestea de cei de la Salubritate la groapa de gunoi a oraşului. Reprezentanţii ADP susţin însă că îi recuperează şi fac din ei araci pentru plante.

Tradiţia cere să bradul să rămână împodobit până la Bobotează sau până la Sfântul Ion. Imediat după aceste sărbători, piteştenii s-au grăbit să se descotorosească de brazi, aşa că aşa că la fiecare ghenă de gunoi din oraş e imposibil să nu găseşti vreun brăduţ. Oamenii spun că nu ştiu unde ar putea să-i arunce, iar ghena e singura soluţie.

„Ce să fac eu cu bradul? Nu pot să-l car prea departe că sunt bolnavă. Plus că nici nu ştiu unde aş putea să-l duc“, ne-a spus Irina, în vârstă de 56 de ani, din cartierul Exerciţiu La o ghenă de gunoi din acest cartier erau depozitaţi seara trecută nu mai puţin de cinci brazi, toţi mai mari de 1,5 metri şi cu o coroană bogată.


Direct la groapa de gunoi a oraşului

Sute de brazi au ajuns zilele acestea la groapa de gunoi a oraşului Piteşti după ce au fost adunaţi de angajaţii Serviciului de Salubritate din cartiere. „După Anul nou am început să ridicăm din cartiere brazi. S-au ridicat sute de bucăţi de la ghenele de gunoi în ultimele zile. Aceştia sunt duşi la rampa de gunoi, deoarece sunt material biodegradabil“, a declarat Romeo Becheanu, directorul Serviciului de Salubritate.


Reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public (ADP) spun însă că nu au un spaţiu de depozitare, dar că îi recuperează pe cei aruncaţi. „De regulă noi îi recuperăm, curăţăm tulpina şi o reutilizăm ca susţinători ai plantelor. Nu avem un spaţiu de depozitare pentru brazii uscaţi şi ar putrezi fără niciun rost altfel“, spune  Directorul ADP Piteşti, Doru Iliescu. El a adăugat că nu se dau amenzi pentru depozitarea brazilor pe lângă ghene.

Îi transformă în araci

Ion Sandu, care locuieşte în cartierul Exerciţiu, impresionat de imaginea dezolantă a brazilor aruncaţi în spatele blocurilor, în containere, s-a hotărât să le găsească o utilitate. Decât să ajungă la groapa de gunoi a oraşului sau pe foc, mai bine să fie folosiţi în grădină. Aseară l-am găsit curăţând de ramuri trunchiurile mai multor brazi aruncaţi lângă un container din cartierul său.


„Am găsit vreo 12 brazi numai ieri şi azi. E păcat de ei, îi aruncă lumea la gunoi. Îi aduc mai ales seara. Le tai crengile şi îi fac araci pentru roşiile din grădina de la ţară. Ce să fac, să-i pun pe foc mai bine? Eu am brad artificial acasă, nu arunc atâţia bani la gunoi în fiecare iarnă “, spune Ion Sandu.

Piteştenii care au avut de Sărbători un brad natural la ghiveci au fost mai câştigaţi pentru că în anul următor îşi pot valorifica investiţia. Aceştia pot aşeza ghiveciul în faţa blocului sau pot planta copacul pentru ca acesta să nu se usuce din cauza căldurii din apartamente.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite