Au apărut brazii de Crăciun în Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe piaţă un brad de trei metri ajunge la 500 de lei, în timp ce la Direcţia Silvică îl puteţi lua cu 30 de lei.Primii pomi de iarnă au apărut deja în parcările hipermarketurilor, preţurile lor fiind de peste 10 ori mai mari decât dacă îi cumpăraţi direct de la sursă.

Mirosul de cetină este nelipsit din casă de sărbători şi ne introduce în atmosfera Crăciunului. Una dintre cele mai frumoase tradiţii este împodobirea bradului.

Falnicul copac, cu acele veşnic verzi, de care atârnă globuleţe viu colorate şi sub care Moş Crăciun lasă cadourile, a devenit o adevărată afacere pentru comercianţi. Aceştia ajung să vândă un exemplar chiar şi de 10 ori mai scump decât la adevărata lui valoare.

Am dat o raită prin cartierele piteştene să vedem dacă au apărut brazii, dar nu am găsit nici urmă de vreun copac veşnic verde. “Până acum nu am primit nicio cerere din partea comercianţilor cum că ar vrea să vândă brazi în vreo piaţă din Piteşti.Momentan nu se comercializează brazi în nicio piaţă din Piteşti, încă nu au apărut”, ne-a declarat Romeo Becheanu, directorul Administraţiei Pieţelor din Piteşti. 

Brazii se vând în parcările hipermarketurilor
Locul de vânzare a cetinei s-a mutat din pieţele piteştene, unde veneau până anul trecut comercianţii, în parcările hipermarketurilor. Aici vânzătorii au mai mult loc să-şi expună marfa, sute de brazi şi molizi umplând parcările centrelor comerciale.


Preţurile stabilite de comercianţi sunt în funcţie de înălţime şi bogăţia crengilor, un brad  de trei metri putând fi achiziţionat de cei cu dare de mână cu 500 de lei. “Preţul de pornire al unui brad este de 70 de lei şi ajunge până la 500 de lei dacă este înalt şi bogat. Molizi sunt mai ieftini, de la 40 de lei, cel mai mic, până la 150 de lei. Avem şi brazi la ghiveci de până la 1,5 metri, de la 70 la 90 de lei. Sunt aduşi din Austria”, ne-a spus Sebastian Albu, un comerciant.

La Direcţia Silvică pomul de Crăciun este mai ieftin
Argeşenii mai strânşi la buzunar pot achiziţiona pomul de Crăciun de la Direcţia Silvică Piteşti. Preţurile de aici sunt mult mai mici în comparaţie şi sunt stabilite doar în funcţie de înălţimea copacului. Astfel pentru un molid cu o înălţime cuprinsă între 0.7 şi 1.3metri veţi plăti doar 11,9 lei, pentru unul între 1.3 şi 2 metri, 17.18 lei iar pentru un molid de până la 3 metri veţi scoate din portofel 23.8 lei.

Brazii, la aceleaşi cateogrii de înălţime, sunt mai scumpi cu aproximativ 10 lei. Dacă doriţi un exemplar mai înalt de 3 metri va trebui să faceţi o comandă specială, la preţ fiind adăugată şi valoarea lemnului. Un molid de până la patru metri înălţime ajunge la 60 de lei, iar cel peste 15 metri la 600 lei, iar un brad înalt de peste 15 metri ajunge şi la 1000 de lei. 


Pentru a cumpăra un astfel de pom de Crăciun trebuie să mergeţi la ocolul silvic. “Copacii îi vindem prin ocoalele silvice de la munte. Oricine vrea să cumpere un brad sau un molid trebuie să meargă într-o localitate situată în nordul judeţului şi îl poate lua de la ocolul silvic de acolo”, spune Cătălin Podea, inginer Direcţia Silvică Piteşti.


Dacă doriţi să achiziţionaţi un brad la ghiveci pe care să-l puteţi folosi şi în anii viitori mai aveţi de aşteptat, cultura fiind de abia la început, iar pomii nu au crescut suficient de înalţi pentru a fi scoşi la vânzare.


Cifră: Direcţia Silvică Argeş scoate la vânzare anul acesta 3300 de pomi: 2800 de molizi şi 500 de brazi.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite