Bogdan Stancu a driblat şi greutăţile vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea plină de obstacole începe în urmă cu 11-12 ani şi îi are ca protagonişti pe Bogdan Stancu şi Mihăiţă Ianovschi.

La 23 de ani, Bogdan Stancu a ajuns la Galatarasay, cea mai titrată echipă din fotbalul turc, antrenată în acest moment de Gică Hagi. Talentul său a fost şlefuit de Mihăiţă Ianovschi, antrenorul de numele căruia se leagă fotbalişti precum Adi Mutu, Dănuţ Coman şi Cristi Tănase. Toţi patru au fost crescuţi şi pregătiţi de Ianovschi.

Antrenorul său povesteşte cum l-a descoperit pe „Motan”, cum era acesta să se lase de fotbal când şi-a pierdut tatăl şi cum a reuşit să ajungă în fotbalul mare prin talent, muncă şi multă modestie.

Cum l-aţi descoperit pe Bogdan?

Bogdan era elev al Şcolii 13 din Piteşti. Centrul nostru de copii şi juniori, “Leonte Ianovschi” a făcut o selecţie în întreg oraşul. Numai că atunci când am ajuns la şcoala lui, nu era la ore. După vreo două luni am mai dat o raită prin oraş. Un gardian ne-a spus să venim să vedem un puşti de mare talent. Era Bogdan Stancu. L-am luat imediat la centru.

Avea calităţi ieşite din comun sau era un fotbalist normal?

Lovea foarte bine mingea cu ambele picioare. Avea un şut puternic, explozie de pe loc şi o inteligenţă în joc ieşită din comun.

 

La un pas să renunţe la fotbal

I-a fost uşor să ajungă fotbalist, adică l-au ajutat părinţii?

Copilăria lui practic nu a existat sau a fost una extrem de grea. Avea o situaţie dificilă, tatăl său era bolnav iar mama lucra în trei schimburi. Dani Coman şi Rică Neaga l-au ajutat mult, atât cu ghete cât şi cu echipament. După moartea tatălui său a fost la un pas să renunţe la fotbal.

Şi ce l-a determinat să revină în sportul rege?

A trecut prin momente grele atunci. Era răvăşit şi am ales să îi dau o pauză. I-am spus să vină la antrenamente când vrea, dar trecuseră trei săptămâni şi nici urmă de el. L-am căutat prin oraş şi l-am găsit la un concurs de tenis cu piciorul. L-am luat pe sus şi l-am dus imediat la centru.

Să înţelegem că de aici a început ascensiunea în carieră?

A venit o perioadă bună. Totul s-a schimbat în bine pentru el când la FC Argeş a venit Sorin Cîrţu. Acesta l-a promovat la echipa mare pe când avea 17 ani. I-a dat încredere, l-a lucrat la sala de forţă şi i-a oferit debutul în prima ligă, chiar la un meci contra echipei Steaua.

 

Ianovschi i-a zis Motanul

Apropo, de unde vine porecla „Motanul”?

Eu i-am spus aşa. Era atât de interiorizat încât nu scotea un cuvânt. Era greu de lucrat cu el, nu pentru că era un golan sau unul cu gura mare ci pentru că era foarte sensibil. E genul de “motan” care vorbeşte pe teren prin jocul şi golurile pe care le marchează.

Bogdan a ajuns la un nivel ridicat, aţi vorbit cu el în ultima vreme?

Vorbim des. Mă bucur de acest transfer, îl merita din plin. El mă tot cheamă la un meci, dar trebuie să rezolv problema paşaportului. Bogdan a rămas acelaşi băiat plin de bun simţ. Îmi e dor de perioada când era elevul meu, dar mă mândresc cu faptul că am reuşit să contribui la ceea ce este el astăzi. Acum e la un nivel mare, am tot repetat în ultimul timp că are nevoie de puţin timp şi va demonstra şi acolo. Are nişte calităţă ieşite din comun, nu are cum să nu reuşescă”, a mai declarat Mihăiţă Ianovschi.

 

Cîrţu despre Stancu

Sorin Cîrţu, antrenorul care l-a debutat la FC Argeş, se enervează de fiecare dată când Bogdan Stancu este comparat cu Junior Moraes. Mă bucur că Stancu a trecut şi sub bagheta mea şi am reuşit să îl învăţ destule lucruri. Mă tot uit si văd comparaţii între el şi Moraes, să fim serioşi, Stancu a demonstrat atât la Urziceni cât şi la Steaua ce poate face, pe când Moraes mai are de muncă să ajungă la nivelul lui”, a declarat Sorin Cîrţu, cel care i-a oferit debutul lui Stancu în prima ligă.

 

Îmi place mult Stancu. Aş vrea să îl am din nou în echipă. După primele două săptămâni în care s-a pregătit cu Urziceni ştiam că e cel mai bun jucător pe care l-am antrenat vreodată”

Dan Petrescu

Antrenor Kuban Krasnodar

 

Cifrele lui Stancu

Născut: 28 iunie 1987, Piteşti

Înălţime: 1,82 m

Greutate: 74 kg

A jucat între anii 1988 - 2007 la FC Argeş, 7 meciuri – 0 goluri

2005 – 2006 la Dacia Mioveni, 12 – 3

2007 – 2008 la Unirea Urziceni, 49 – 11

2008 – 2010 la Steaua, 72 – 32

Din 2011 Galatasaray 2 – 0

România U21 15 meciuri – 5 goluri

România 5 meciuri – 1 gol

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite