Piteşti: Biserică pentru nevăzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Biserică pentru nevăzători
Piteşti: Biserică pentru nevăzători

Oamenii fără darul vederii se roagă într-o bisericuţă special înfiinţată pentru ei. Pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu au sau şi-au pierdut darul deverii, la Asociaţia persoanelor Nevăzătoare din Argeş s-a înfiinţat o biserică specială.

Biserica poartă hramul „Sfinţii Mihai şi Gavril” şi reprezintă unul dintre puntele de reper spiritual pentru nevăzătorii din Argeş.


„Părintele Onu ne este un adevărat prieten”
Cel care a avut iniţiativa înfiinţările bisericii este PS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Mucelului, dar primul care i-a unit pe cei care nu au darul vederii a fost părintele Onu Constantin, preot paroh al bisericii Mavrodolu.

„Părintele Onu a fost cel care i-a unit pe nevăzători pentru prima dată, la fel cu afăcut şi cu alte persoane defavorizate sau care suferă de un anumit handicap”, spune părintele Gabriel, prietenul şi consilierul spiritual al persoanelor nevăzătoare.

„Când am auzit că va veni un preot la noi, am crezut că ne va fi greu. Mă gândeam că vor fi probleme de comunicare. Dar imediat ce am avut prima discuţie cu printele Gabriel, am ştiut că este un om deosebit. Pentru noi el nu este un colaborator, ci un adevărat prieten al veăzătorilor”, spune Marin Stoica, preşedintele Asociaţiei. La slujbele ţinute de sărbătorile mari, vin 18-20 de persoane la slujbe, şi, în fiecare an, părintele Gabriel organizeză excursii prin ţară, în toate locurile pline de spiritualitate.

 „Anul acesta am mers în vizită în Bucovina, la mănăstirile de acolo: Suceviţa, Moldoviţa, Putna, Voroneţ. Le spuneam oamenilor că satele, bisericile, totul, era atât de frumos încât nu pot să le descriu. Apoi am început să le dau şi lor detalii cu privire la arhitectura rurală, la felul cum sunt făcute bisericile, fântânile, cât de curat şi frumos era”, spune preotul Gabriel, prin ochii căruia, nevâzâtorii au perceput o parte din frumuseţile zonei.


Icoane în relief pentru nevăzători
O slujbă pentru nevăzătzori nu are nimic ieşit din comun, asta ne-a explicat părintele Gabriel. Slujba se desfăşoară exact o slujbă creştin-ortodoxă obişnuită. Singurul lucru adus special pentru nevăzători, sunt două icoane sculptate în lemn, în relief, pentru a-i ajuta pe oameni să simtă cu mâinile chipul Maicii Domnului şi al lui Iisus Hristos.

Icoanele din paraclis sunt cumpărate sau donate. Cele două ciaone din lemn, sculptate în relief stau mereu pe masă, una în dreatpa şi alta în stânga, pentru a putea fi su uşurinţă atinse de enoriaşi. Ele au fost cumpărate de preotul paroh care a adus şi alte două icoane, cu Îngerii Mihai şi Gavril, pe care le avea de dinainte să primească parohia nevăzătorilor.

„Le explic enoriaşilor totul despre biserică. Le spun care este structura, cum sunt aşezate icoanele, unde este altarul, catapeteasma...La anul vom organiza şi un concurs cu temă religioasă”, spune preotul gabriel.


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite