Piteşti: Daniel Bîldea, vicecampion mondial la aeromodele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Daniel Bîldea, vicecampion mondial la aeromodele
Piteşti: Daniel Bîldea, vicecampion mondial la aeromodele

După 11 ani de muncă, tânărul piteştean a ajuns în topul celor mai buni sportivi ai lumii, la aeromodelism.

La 22 de ani, Daniel Bîldea este un tânăr extrem de coupat. Construieşte în atelier aeromodele cu care cucereşte lumea, este angajat al unei firme de decolmatare a lacurilor şi are timp să meargă şi la şcoală, fiind student în anul III la Faculatarea de Educaţie Fizică şi Sport din Piteşti. Spune că are energie pentru toate. „ Sunt tânăr şi fac totul cu plăcere.


Campionul mondial Marian Popescu i-a influenţat destinul
Asta este cheia succesului. Să faci totul cu plăcere.”, afirmă cu tărie Daniel Bîldea. În copilărie, visa tot timpul că zboară, iar arta de a confecţiona aeromodele a descoperit-o la vârsta de 11 ani.

 „ Tatăl meu m-a dus la aeromodele. Aveam 11 ani când am intrat petru prima dată într-un  atelier de aeromodele. Pentru mine a fost ceva incredibil. Este extraordinar să realizezi că ceea ce faci cu mâna ta zboară”, povesteşte tânărul piteştean. Întâlnirea cu Marian Popescu, multiplu campion mondial la aeromodelism, i-a înfluenţat aproape în totalitate destinul.

 „ Din generaţia mea, doar eu am continuat să fac acest sport de performanţă. Colegii mei s-au pierdut pe drum. Au contat enorm sfaturile pe care mi le-a dat profesorul Marian Popescu în anumite momente din viaţa mea.”, afirmă Daniel Bîldea.


Şi-a încheiat junioratul cu ”focuri de artificii”
Primul model care a ieşit din mâinile sale are o istorie aparte. „Trei luni am muncit să-l contruiesc, iar rezultatul a fost peste aşteptări. La primul concurs la care am luat startul, am ieşit pe primul loc. Am fost mândru de ceea ce a ieşit din mâinile mele”, îşi aminteşte sportivul care între timp a ajuns vicecampion mondial la clasa F1E, planoare în pantă.

 De aeromodelul cu care a câştigat nenumărate competiţii la juniori s-a despărţit exploziv, când a făcut saltul la seniori. „În urmă cu patru ani, la Cluj, am câştigat etapa de Cupa României la juniori şi am intrat în baraj, la seniori. Toate emoţiile mele s-au spulberat încă de la primul strat. Modelul pe care le-am lansat, a atins sârmele de înaltă tensiune din vecinătatea pistei şi s-a făcut scrum. După câteva secunde de uluire, am ridicat braţele şi am spus:< Mi-am încheiat junioratul cu focuri de artificii>. Toţi din jurul meu a râs.”, spune Daniel Bîldea.


După numai doi an de la saltul făcut la seniori, Daniel Bîldea a intrat în lotul naţional, obţinând anul trecut medalia de vicecampion mondial, cu echipa României, în care Marian Popescu joacă dublu rol, de sportiv şi antrenor.

Istoria s-a repetat şi anul acesta, când selecţionata României s-a clasat pe locul doi, în clasamentul general pe echipe, la Campionatul Mondial din Germania. „Am fost cel mai tânăr participant, la start. Mă uitam în jurul meu şi mă simţeam mic. Nu este uşor să concurezi la 22 de ani cu oameni mari, însă trebuie să mă menţin acolo sus. Altfel, am muncit degeaba 11 ani”, conchide sportivul piteştean.

 Întrebări şi răspunsuri

Faci sport, munceşti, esti student.. Cum împarţi timpul pentru toate?

Când faci ce îţi place, ai timp de toate. Oricum, mie îmi place să am tot timpul ocupat. Repet, important este să faci ce-ţi place. Ai o motivaţie în plus şi la antrenemente şi la serviciu şi la şcoală.

Te vezi vreodată pilotând avioane de pasageri?

Sincer, mă văd zburând la bordul unui avion. Chiar am făcut cursuri de pilotaj, la Aerodromul Geamăna, acum trei ani. Însă când am fost programat să dau examenul final, am plecat la un concurs internaţional de aeromodele. Acum regret că nu am dat acel examen, mai ales că acum trebuie să fac din nou cursurile de pilotaj.

Ce-i place
„ Cel mai mult îmi place să schiez, în timpul liber. Când vine iarna, îmi strâng avioanele, îmi iau schiurile la spinare şi plec la munte. Ultima dată am fost la schi la Postăvaru. Din păcate, însă, pârtiile de la noi nu se compară cu cele din străinătate. În Austria sau în Elveţia, unde am fost să schiez, lumea este mult mai civilizată. La noi, tinerii vin pe pârtie, ascultă manele, fac mizerie şi pleacă.”, spune Daniel Bîldea
 

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care vorbesc mult şi fac puţin. Spre exemplu, politicienii, despre care se spune că sunt nişte papagali, dau din gură şi nu fac nimic.”, afirmă vicecampionul mondial la aeromodele
 

Profil: Daniel Bîldea
Născut: 29.08.1987 (Piteşti)
Studii: Liceul cu Program Sportiv Piteşti. Student în anul III al Facualtatea de Educaţie Fizică şi Sport Piteşti
Experienţă: specialist în decolamatarea lacurilor
Necăsătorit

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite