Piteşti: Bătaie pentru un loc de muncă în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Bătaie pentru un loc de muncă  în străinătate
Piteşti: Bătaie pentru un loc de muncă în străinătate

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Argeş este asaltată zilnic de zeci de argeşeni care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate.

Pe vremuri de criză, piteştenii alergă tot către un loc de muncă în străinătate, pentru că, spun ei, tot mai bine este la cules de căpşuni decât în ţară, unde pur şi simplu nu este de trăit.Şomajul a atins în Argeş cote alarmante, circa 20.000 de oameni fără un loc de muncă, iar tendinţa este în creştere. Lipsa locurilor de muncă îi trimit pe oameni tot către străinătate, cu toate că şi dincolo de graniţele ţării condiţiile de muncă s-au însăprit de când a început recesiunea economică mondială.Zilnic, la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (A.JOFM)vin zeci de piteşteni disperaţi că nu au cu ce să trăiască.
În ţară nu e de trăit
Înghesuială mare este la panoul cu locuri de muncă în străinătate, care este asaltat în special de familişti. „Am doi copii de crescut, iar de când m-am întors din ţară fac eforturi disperate pentru a avea ce să le pun pe masă. Banii câştigaţi în Spania, în constucţii, s-au dus şi caut un loc nou de muncă în străinătate. Aici, În România, chiar nu e de trăit”, spune disperat Victor Stancu (43 de ani).  Sunt tot mai multe persoane care ne întreavă de locurile de muncă în străinătate. Luna viitoare aşteatăm noi oferte din Spania, Italia şi Grecia, la cules dde legume şi fructe”, precizează Mihai Oprescu, directorul AJOFM.
”Ne întoarcem la cules de căpşuni”
Chiar dacă salariile au scăzut şi în afara ţării, piteştenii preferă să muncească tot în străinătate, şi sunt pregătiţi să strângă cureau şi mai mult. „Nu avem de ales. Ne întoarcem la cules de căpşuni, altfel murim de foame, cu toate ştiu ce ne aşteaptă acolo. Vom munci ca scavii pe plantaţie şi vom fi plătiţi cu bani puţini, însă măcar avem de lucru.”, spune Alexandru Vlăşceanu (32 de ani), care este învăţat cu munca pe câmp, după trei ani petrecuţi la cules de căpţuni în Spania. În momentul de faţă, la AJOFM oferta pentru străinătate conţine 139 de locuri. Cele mai multe vin din Spania şi Cipru. În Spania, ora de muncă la cules de căpşuni, spre exemplu, este plătită cu 5,80 euro. Angajatorii oferă cazare gratuită, în căsuţe, şi o masă pe zi. „Pentru Cipru, sunt 10 locuri de electricieni. Ca cerinţe, cel care vrea să se angajeze obligatoriu trebuie să vorbească greaca sau engleza. Oferta este valabilă până pe 11 septembrie, însă selecţia va fi riguroasă pentru că sunt foarte multe cereri depuse până în momentul de faţă”, precizează directorul AJOFM.
277 de noi locuri de muncă în Argeş
Nevoia unui loc de muncă îi scoate, astfel, pe piteşteni din casă de dinineaţă. Sute de oamenii s-au călcat  pe picoare la bursa locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Argeş. Evenimentul a avut loc astăzi, între orele 10.00 şi 12.00, la „Casa Cărţii”, unde 26 de angajatorii, care desfăşoară activităţi în domeniile construcţii, industria alimentară şi confecţii, au oferit celor interesaţi 277 de noi locuri de muncă.  

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite