Pitesti: Autorităţile stau de vorbă, noi nu avem apă caldă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti: Autorităţile stau de vorbă, noi nu avem apă caldă!
Pitesti: Autorităţile stau de vorbă, noi nu avem apă caldă!

În această dimineaţă la ora 6.00, operatorul care furniza gaze pentru Termoficare 2000 SA a sistat alimentarea. În consecinţă, previziunile negre de acum câteva săptămâni au devenit realitate: Piteştiul a rămas fără apă caldă!

Se ştia de mult timp că Societatea Termoficare 2000 SA  este falimentară pentru că a funcţionat cu pierderi mari în ultimii ani şi nu a reuşit să recupereze datoriile de la asociaţiile de proprietari. mai mult, conducerea societăţii anunţa de fiecare dată când era întrebată că piteştenii vor rămâne fără apă caldă. În aceste condiţii, reprezentanţii municipalităţii şi conducerea societăţii de termoficare s-au mulţumit doar să poarte zilnic discuţii „în secret“ în loc să găsească o soluţie să nu se ajungă la aşa ceva.

Termoficarea a lucrat în pierdere
Societatea funcţiona pe pierderi de câţiva ani de zile. Sistemele de conducte sunt învechite şi aproape că nu treceau câteva zile fără ca vreo conductă să crape. „Am renunţat la mare parte din maşini şi am cedat CET Sud distribuitorului de gaz în contul unor datorii. Nimeni din conducerea societăţii nu mai are maşină de serviciu şi am renunţat şi la o parte din maşinile de intervenţii“, explică directorul general al societăţii, Iulian Richiţeanu.
„Datoriile acumulate în timp, pierderile din sistem de peste 50% şi întârzierea subvenţiilor pentru căldură de la Guvern au dus la această situaţie“, încearcă să justifice situaţia Adrian Crivac, purtătorul de cuvânt al Termoficare 2000 SA.
În plus, furnizorul de gaz, EGL Gas &Power România, a cerut efectuarea unor plăţi în avans. Pentru că încasările de la populaţie şi agenţi economici au scăzut drastic de la începutul acestui an, Termoficare 2000 SA nu a plătit mai nimic furnizorului de gaz.

Întâlniri secrete de trei ori pe zi
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Monica Colfescu, a dezvăluit în această dimineaţă că reprezentanţii instituţiei şi conducerea Termoficării s-au întâlnit numai în cursul zilei de ieri de trei ori. „Nu ştiu care este rezultatul discuţiilor sau la ce soluţii se gândesc. Este secret. Probabil că se va spune ceva astăzi în timpul conferinţei de presă“, spune Monica Colfescu.
Este o situaţie fără precedent pentru piteşteni şi deocamdată o soluţie nu se arată la orizont. De curând, primarul Tudor Pendiuc spunea că s-a ajuns aici din cauza strategiei naţionale privind furnizarea agentului termic în sistem centralizat. „Nicăieri în lume, autoritatea naţională nu a aprobat  un tarif al gigacaloriei mai mic decît costul de producţie,” declară Tudor Pendiuc.

Dimineaţa robinetul de gaze s-a închis
Compania furnizoare de gaze naturale către Termoficare 2000 SA s-a ţinut de cuvânt şi azi-dimineaţă la ora 6.00 a închis robinetul. La ora 8.00 piteştenii încă mai aveau apă caldă, dar la ora 9.00 în majoritatea cartierelor la robinet nu mai curgea decât apă rece.
„La ora 6.00 de dimineaţă ne-au oprit furnizarea de gaze. Tot atunci am oprit şi noi sistemele de încălzire a apei. Dacă oamenii încă mai au apă caldă acest lucru de datorează rămăşiţelor de pe conducte“ anunţa Adrian Crivac. Tot el a spus că Termoficare 2000 SA şi Primăria Piteşti poartă deja negocieri cu o altă companie de gaze care să devină furnizor fără a mai cere banii în avans.
„Sperăm ca altă companie să înţeleagă situaţia actuală. Cei care ne furnizau gazul până acum cereau banii în avans. Spre exemplu în luna mai am plătit pentru iunie şi acum ne-au cerut pentru iulie“ a spus Adrian Crivac.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite