Au nevoie de ajutor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costin luptă cu autismul
Costin luptă cu autismul

Astăzi, de Ziua Internationala de Conştientizare a Autismului, părinţii copiilor care suferă de astfel de tulburări au transmis un mesaj: "Avem nevoie de sprijin, pentru că lupta cu tulburarea autistă este una contra cronometru".

Costin Flavius  Toma are 5 ani şi abia anul trecut a început să vorbească. A fost diagnosticat cu autism ca al'i peste 200 de micuţi din întreg judeţul.  Părinţii lui,  Costin  şi Geogeta Toma , preşedintele şi, respectiv, vicepreşedintele Asociaţiei Autism Argeş au organizat, astăz,i împreună cu alţi părinţi din asociaţie o acţiune de conştientizare a  populaţiei asupra  acestei tulburări de dezvoltare şi asupra problemelor cu care se confruntă aceşti copii şi părinţii lor, în viaţa de zi cu zi.  

 Semnele specifice acestei tulburări nu apar de la început


“Autismul este o tulburare de dezvoltare ce apare înaintea vârstei de 3 ani, afectează abilităţile mentale,emoţionale şide comunicare şi împiedică aceşti copii să învete prin metodele obişnuite.Nu poate fi diagnosticat la naştere întrucât nu apar semen specifice ale acestei tulburari decât după vârsta de 1,5 ani. După o perioadă aparent normală,  copilul pierde abilitaţile căpătate pâna la acea vârsta dupa care se izoleaza de restul familiei căutindu-şi preocupări care par uneori ciudate.”explică Costin Toma, preşedintele Asociaţiei Autism Argeş  precizând că cei mai multi dintre părinţi nu sesizează la timp aceste schimbări considerindu-le trecătoare.

 Lipsa de informare face ca perioada pâna când copilului i se pune un diagnostic să fie foarte mare, acesta pierzând timp vital. Lupta cu tulburarea autistă este una contra cronometru, cel mai mare duşman al copilului cu autism fiind timpul.

“Daca observaţi schimbări de comportament la copilul dumneavoastră şi aveţi o bănuială că ceva nu este în regulă, nu pierdeti timp vital pâna i se va pune un diagnostic. Începeti cat mai repede să vă informaţi, luaţi legătura cu părinţi aflaţi in situaţii similare sau mergeti la medicul de familie cara vă poate îndruma spre un consult de specialitate.”, recomandă Geogeta Toma.

Vicepreşedintele Asociaţiei Autism Argeş spune că abundenţa numărului de cazuri, informarile frecvente ale medicilor de către diverse asociatii şi fundaţii, aparitia în presă , diversele  materiale privind problematica autismului dar şi strigatul disperat al părintilor cu copii autişti au făcut ca situaţia privind diagnosticarea şi modul de intervenţie să cunoască o oarecare îmbunătăţire comparativ cu ultimii ani.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite