Pitesti: Atenţie pe unde vă scăldaţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râul Argeş, lacul Budeasa şi iazurile din comunele limitrofe Piteştiului sunt pentru cei dornici să se răcoreacă, cele mai tentante spaţii neamenajate, pentru că scăldatul nu costă nimic.

Deşi an de an medicii atrag atenţia că pe lângă riscul de înec, cei care fac baie în zonele neamenajate, se expun unor boli grave, averismentele sunt ignorate.
,,  În fiecare an, o dată cu venirea verii începe să crească şi numărul celor care se prezintă la cabinet cu boli de piele. Scăldatul în spaţii neamenajate, lacuri, iazuri şi chiar unele ştranduri este principala cauză a accentuării acestui fenomen. Am avut cazuri de boli contactate chiar la Ostroveni unde apa din bazine este supusă totuşi unor analize. Ce să mai vorbim de spaţiile neamenaţate. Oamenii trebuie să înceapă să ţină cont de  sfaturile noastre!” spune  Viorel Pătraşcu, medic primar dermato –venerolog.

Peste 100 de cazuri săptămânal
La Policlinica  nr.2 şi  Centrul de diagnostic şi tratament  se prezită săptămânal, în medie, peste 100 de pacienţi  cu afecţiuni ale pielii dobândite în urma unor asemenea episoade. Cele mai frecvente probleme depistate în cazul acestor pacienţi sunt dermitele micotice.

 Boli foarte grave
După o bălăceală în zone neamenajate ne putem alege şi cu boli ale ochilor. Conjunctivitele ocupă primul loc la acestă categorie. Apele murdare provoacă însă şi afecţiuni mult mai grave. ,,Leptospiroza este un exemplu în acest sens pentru că este o boala infectioasă acută, care se manifesta prin febră, intoxicaţie, cefalee si dureri musculare. Aceasta afecţiune conduce la afectarea rinichilor, a ficatului, a sistemului nervos şi cardiovascular. Este o zoonoză care se transmite de la animal la om prin apa combinata cu urina animala. Netratată, această boală provoacă  moartea.”, averizează Viola Popescu, şef secţia Boli înfecţioase copii a Spitalului Judeţean .
 
Ne fereşte Dumnezeu!”
Deşi mulţi dintre cei care se scaldă în astfel de ape ştiu că se pot îmbolnăvi, nu renunţă în ruptul capului la bălăceala gratis.
 ,, De ani de zile vin cu copiii la râu. În zona asta apa e mică , n-are nici o jumătate de metru şi nu e un pericol.Nici de boli nu mi-e frică. Doar o data cel mic a făcut o iritaţie pe picioare dar  n-a fost nimic grav. Aşa se imunizează. De ce e mai rău, ne fereşte Dumnezeu!”, spune Mariana Ciortan venită cu doi băieţei la plajă pe malul Argeşului.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite