Piteşti: Casa pictorului Ateneului Român, în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Casa pictorului Ateneului Român, în paragină
Piteşti: Casa pictorului Ateneului Român, în paragină

Imobilul unde s-a născut Costin Petrescu va fi modificat din temelii, după cum susţine proprietarul actual Casa unde s-a născut pictorul Costin Petrescu se află într-o stare avansată de deteriorare. O parte din ea a fost demolată de actualul proprietar. Din fericire, ea va fi reconstruită şi restaurată.

  Pictorul Costin Petrescu (n. 1872 - m. 1954), un maestru al picturii murale, s-a născut la Piteşi într-o casă de pe strada Egalităţii, în apropierea Colegiului „Zinca Golescu“, conform informaţiilor deţinute de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrominiu din judeţul Argeş.
Artistul este cel care a realizat fresca de 75 de metri de la Ateneul Român.
Locuinţa a fost achiziţionată acum doi ani de către Marian Anghelescu, patronul unei firme din Piteşti. Clădirea de birouri a firmei sale se află în vecinătatea casei unde s-a născut pictorul. Pentru că acea casă face parte din situl arheologic al oraşului (însă fără a fi monument istoric), proprietarul trebuie să o recondiţioneze sau să o reconstruiască după regulile impuse de Ministreul Culturii.
Liviu Martin, şeful Compartimentului Monumente Istorice de la Direcţia de Cultură şi Culte, confirmă faptul că acea clădire va fi refăcută.
„Propietarul şi-a luat toate avizele pentru reconstrucţie. A dărâmat, într-adevăr, aripa de la stradă, pentru că era prea şubrezită structura. Trebuie să o recontruiască. Dacă nu face asta, este caz penal“, spune Liviu Martin.
Noua casă va avea o cameră-muzeu
Marian Anghelescul, actualul proprietar se arată foarte interesat de refacerea clădirii respective, de aceea a şi început prima etapă a lucrărilor: desfiinţarea aripii de la stradă. Următorul pas este să refacă acea aripă, dar suprapus peste parterul clădirii.
„Ţin foarte mult la această casă, de ceea vreau să refac. Am intenţia de a face o încăpere tip expoziţie, cu informaţii despre pictorul Costin Petrescu“, menţionează proprietarul.
Lucrările vor fi supravegheate pas cu pas de către arhitecţii Alexandru Mulţescu şi Eugeniu Dumitrache, singurii experţi din judeţ, în refacerea unor astfel de clădiri.
„Nu am acum banii să investesc în asta, dar, cu siguranţă, casa va fi refăcută. Chiar dacă se va întâmpla ceva şi ea va ceda de tot, atunci voi fi obligat să reiau construcţia cărămidă cu cărămidă“, spune Marian Anghelescu.
Nu este singura situaţie de acest fel
Casa în care s-a născut Costin Petrescu nu este singura care se află într-un stadiu avansat de degradare. Şi casa unde s-a născut  Rudolf Schweitzer Cumpăna, aflată pe aceeaşi stradă, la doar 300 de metri distanţă, stă să cadă. Nici acest imobil nu a fost inclus pe lista monumentelor istorice, deşi ar fi trebuit.
„Nici casa pictorului Costin Petrescu, nici cea a lui Rudolf Schweitzer Cumpăna nu sunt monumente istorice. Ambele se află în proprietate privată, şi totul ţine foarte mult de bunăvoinţa proprietarilor de a reconstrui”, spune Liviu Martin. Cert este că aceştia nu pot demola contrucţiile respective decât cu avizul de la Ministerul de Cultură.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite