Arkan, îmblânzitorul fiarelor, are, diseară, ultimul spectacol la Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar diseară  îl mai puteţi vedea pe Arakn în spectacol, la Piteşti
Doar diseară îl mai puteţi vedea pe Arakn în spectacol, la Piteşti

Îmblânzeşte cobre, pitoni, crocodili, lei şi tarantule.  Arkan, dresorul circului Americano îşi petrece peste 200 de zile pe an în turnee însă nu are niciun regret pentru că animalele sunt viaţa lui.

Dacă aţi fost la circ săptămâna aceasta, l-aţi cunoscut cu siguranţă pe Arkan, îmblânzitorul de reptile şi dresorul leilor.  Dacă nu, mai aveţi ocazia să-l vedeţi  în arenă doar  în această seară, pentru că Circul Americano îşi strânge cupola  în noaptea de 21 martie pentru a-şi continua turneul în ţară.

 Arkan a fost întotdeauna fascinat de lumea circului. De când era copil se strecura prin spatele cuştilor ca să vadă animalele de aproape, să cunoască a această lume din culisele spectacolelor. A simţit dintotdeauna o atracţie pentru tot ceea ce pe ceilalţi copii îi înfiora şi niciodată n-a ştiut ce e teama. Face circ din 1993 dar a început cu munca de jos, fiind mai întâi muncitor.

“ Un pic târziu am trecut la treburi organizatorice iar  de 7 ani am început să lucrez cu reptile. Visul meu începea atunci să prindă viaţă. Am ştiut mereu că dacă vreau ceva cu adevărat, voi putea să mă ridic. Principiul meu de viaţă este că numai cine nu vrea, nu poate!”.   Are o anaconda de 6 metri, un crocodil, doi pitoni rectangulari şi o cobră regală.

“Cel mai greu mi-a fost cu Dracula,  corocodilul. Cu el am muncit foarte mult iar rezultatele mă satisfac pe deplin. Însă cea mai periculoasă dintre reptilele cu care lucrez este cobra regală. Este, de fapt, cel mai mare şarpe veninos, care ajunge la o lungime de pâna la 5 m. Spaima Africii, Australiei, junglei, Asiei de Sud şi  deşerturilor . Are un venin extrem de puternic, însă se sfieşte să muşte. Muşcătura sa poate fi fatală:  Dacă nu ajunge la doctor, un om poate muri în doar 30 minute! Eu n-am avut parte de astfel de experienţe pentru că , dacă ajungi să cunoşti animalelele cu care lucrezi, dacă ai răbdare şi o minte limpede, nu pierzi niciodată controlul”, spuna Arkan care lucrează, în paralel, şi cu o tarantulă  din Amazon cu veninul de 17 ori mai puternic decât al unei viespi.

 În urmă cu trei ani Arkan  şi-a cupărat şi patru  lei. ” Am investit în ei o avere, dar n-am regretat niciodată asta,  deşi toţi cunoscuţii mei au început să râdă când au aflat de intenţiile mele. A fost o muncă sisifică. Lucram câte 20 de minute, făceam pauză o jumătate de oră, şi o luam de la început,asta  toată ziua, luni în şir, ajutat de colegul meu covnul Armand Oprescu . Aşa am reuşit să-i dresez pentru arenă. Rădarea e de bază aici. Cine n-are răbdare, n-are ce căuta la circ.“, spune Arkan.

Cei trei masculi, Athos, Porthos  şi Aramis  şi  leoaica Many care  iau parte la toate reprezentaţiile, au o relaţie specială cu Arkan. La fel şi D’Artagnan, puiul  în vârstă de  un an, cu care dresorul  lucrează intens şi care, în curând, va intra şi el în arenă. ”Ne înţelegem extraordinar. N-a fost nevoie, niciodată,  să-i bat sau să-i sedez pentru că ne înţelegem din priviri şi semne. Animalul are nevoie de afecţiune şi calm, nu de violenţă. Trebuie să-i arăţi că deţii controlul şi că n-ai nevoie de instrumente de totură. I-am crescut de mici iar increderea dobândită este reciprocă. Probleme apar doar atunci când nu sunt în formă. Leii simt asta, aşa cum simt şi frica şi, atunci, e musai să iau o pauză, după care revin şi totul decurge normal.” , explică dresorul care mărturiseşte că, spre deosebire de majoritatea dresorilor,  nu are nevoie, pentru animalele sale, decât de un băţ de câţibva centimetri.

 Muncă şi iar muncă


 Pentru a ţine animalele în formă şi pentru a asigura spectacole reuşite, Arkan nu are timp de pauze.” La fiecare nou sezon, schimbăm 60-70 % din spectacol. Asta însemnă un efort extraordinar şi pentru noi şi pentru animale care trebuie şă înveţe numere noi. Nu ne permitem să  facem pauze decât pentru odihna obligatorie. Deşi pare o distracţie, circul însemneaă muncă , muncă şi iar muncă. Dar o muncă frumoasă. Aici este, de fapt, viaţa mea!”
 
 Profil:
 Nume:Hunyadi Janos
 Nume de scenă: Arkan
 Născut:  10 august 1973, Cluj Napoca
Familie: căsătorit, un copil

 Ce-i place: Îmi place să trăiesc liber, fără îngrădiri, fără condiţii. Îmi place să pot să fac cee ce vreau eu, să mă bucur de viaţă.

 Ce nu-i place : Nu-mi plac oamenii cu două feţe. Cred că e normal ca atunci când ai ceva de spus, să spui . Îl admir pe Gigi Becali pentru că ştie să facă asta,la fel şi pe Solomon, pentru că sunt persoane directe.

 Întrebări şi răspunsuri

 Cât de costisitor este să ai în grijă de asemenea animale?

 Cheltuielile sunt imense.  Dacă luăm în calcul doar leii, fiecare consumă, zilnic 15 kilograme de carne, cu excepţia puiului căruia îi revin 10. E vorba de 70 de kilograme în total ceea ce nu e ieftin de loc. Şi ăsta e doar un exemplu Cea mai mare parte a banilor pe care-i câştigăm din reprezentaţii o folosim pentru hrana animalelor şi pentru îngrijirea lor.

   Cu un aşa program, cât timp îţi mai rămâne pentru familie?
 Destul de puţin. Soţia mea mă întreabă de fiecare dată: Nu te-ai mai săturat, omule? N-o să mă satur niciodată de ceea ce fac. Cel mai mult îmi place când băieţelul şi soţia mea sunt în vacanţă pentru că-i iau cu mine în turnee. Atunci suntem,cu adevărat, o familie.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite