Argeşul, refugiul a 20 de copii sinistraţi din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii, cu vârste între 9 şi 15 ani, au fost selectaţi să petreacă două săptămâni la Păstrăvăria Brătioara. Ei provin din familiile cele mai afectate de inundaţii, au rezultate foarte bune la învăţătură şi spun cu tărie că nu le este dor de casă.

Ploile le-au distrus casele şi i-au făcut să se teamă de apă. Este vorba despre copiii din localitatea Straja, Suceava, una dintre cele mai afectate de inundaţiile din această vară. Pentru a-i face să uite de drama prin care au trecut şi trec în continuare, autorităţile din Argeş s-au gândit la o soluţie: să-i aducă în judeţul nostru pe câţiva dintre ei. Astfel, primarul comunei Albeştii de Muscel a mers personal în această localitate, a stat de vorbă cu oamenii şi a propus ca 20 dintre micuţi, însoţiţi de două învăţătoare, să fie aduşi la Pensiunea Brătioara.


“Copiii au fost aleşi după gradul de afectare. Provin din familii cu o situaţie materială precară, dar care învaţă foarte bine.  S-au bucurat foarte mult că au scăpat de peisajul dezolant de acasă”, spune învăţătoarea Elisaveta Teleagă, de 58 de ani.


Martori la dezastrul apelor
Micuţii, cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani, au găsit în Argeş un refugiu, în care desenează, se joacă şi se recreează în linişte.
Andreea Moldovan are 14 ani şi a fost de două ori martoră a furiei apelor. Prima dată, în 2008 când apele învolburate au măturat totul în calea lor: casă, animale şi tot ce familia ei strânsese cu greu. În urmă cu câteva săptămâni a trecut prin acelaşi şoc, fiind nevoită să-şi părăsească locuinţa doar cu hainele de pe ea.


“Ne-am speriat foarte tare. Când am venit în Argeş şi am văzut că plouă, am crezut că şi aici vine râul mare. Când mă gândesc ce am lăsat în urmă, nu mi-e dor de casă”, spune ea.


Pe terasă, într-un  colţ, stă la masă Marta Georgiţă, de 14 ani. Pe foaia din faţa ei pictează, păstrându-şi privirea tristă, o casă. Asta e ceea ce-şi doreşte cel mai mult să găsească atunci când se va întoarce în localitatea natală.


“N-am mai stat niciodată într-un loc atât de frumos ca această pensiune. Sinceră să fiu, nu prea mi-e dor de casă şi sper să treacă mai greu zilele astea”, mărturiseşte fata.


Se plimbă, vizitează şi se joacă
Gazdele le-au pregătit micuţilor un program special. În prima zi au vizitat şcoala şi primăria din comună, apoi oraşul Câmpulung , iar zilele următoare vor merge la Mausoleul de la Mateiaşi, la Mânăstirea Nămăieşti, vor explora Peştera Dâmbovicioara şi vor admira frumuseţea monumentelor din Curtea de Argeş şi Piteşti.


La plecare, cei 20 de elevi vor fi încărcaţi de cadouri. “Vrem să le facem cât mai multe daruri şi le-am pregătit lucruri care să le fie de folos atât lor, cât şi familiilor lor. Preotul din comună le-a cumpărat ghiozdănele, cineva ne aduce rechizite, un sponsor ne-a promis că le va aduce câte un set complet de trening şi adidaşi, dulciuri ”, a declarat Ion Naftanăilă, primarul comunei Albeştii de Muscel.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite