Pitesti: Argeşenii vin să doneze sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti: Argeşenii vin să doneze sânge
Pitesti: Argeşenii vin să doneze sânge

Fie că o fac din convingere, fie că o fac pentru analizele gratuite sau pentru că au nevoie de cele 7 bonuri de masă, argeşenii îşi ajută semenii.

Cei mai mulţi dintre donatorii argeşeni fac acest gest pentru că au înţeles că fiecare picătură de sânge contează. Vin la centrul de Transfuzie Sanguină de 4 sau 5 ori pe an, atât cât le permite legea, cu gândul că sângele lor poate salva o viaţă. Unii dintre ei au avut parte de necazuri în familie: rude care au căzut victime ale unor accidente sau boli grave şi care la un moment dat au avut nevoie de transfuzii.  Cazuri care s-au terminat cu bine, sau nu, dar care i-au marcat.
„Tatăl meu a suferit o amputare acum doi ani. Chiar dacă nu eram compatibili, am venit să donez sânge, gândindu-mă că poate, undeva, dacă nu aici, în alt oraş, cineva a făcut sau va face, dezinteresat, acelaşi gest iar oameni ca tatăl meu vor avea parte de picătura salvatoare! Sunt doi ani de când şi eu şi fratele meu venim  periodic să donăm sânge!” spune Mihaela Vasile, 29 de ani, educatoare.

800 de donatori lunar
Dacă alte juţeţe se confruntă cu o criză a sângelui,  Argeşul stă bine la acest capitol.
Zilnic, de luni pînă vineri, între orele 08.30 şi 12.30, la  Centrul de Transfuzii Sanguine Argeş se prezintă în medie  40-50 de donatori.
„Cu cei peste 800 de donatori lunar reuşim să asigurăm necesarul de sânge pentru spitalele din Argeş, şi, atunci când avem un stoc suficient de mare, să ajutăm şi spitalele din Bucureşti şi nu numai”, explică dr. Monica Chiran directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Argeş. Sunt luni în care cererea de sânge depăşeşte cele 800 de unităţi recoltate, în medie, lunar şi alte luni în care cererea se situează sub acest nivel.
Luna trecută, de aici au plecat către spitalele din Argeş, 669 de unităţi de sânge şi elemente de sânge. Tot luna trecută, Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti a solicitat şi a primit de la CTS Argeş 960 de unităţi, iar la Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu au ajuns alte 10 unităţi. În total 1.839 de unităţi reprezentând aproape 900 de litri de sânge. Cum a fost posibil ? Din stocul de sânge al centrului, reînnoit în fiecare zi.
Ar mai fi un factor care trebuie luat în considerare. Piteştiul nu are spitale universitare aşa cum au Bucureştiul, Clujul sau Târgul Mureş unde se fac operaţii complicate care necesită un volum mare se sânge. Acesta este şi un motiv pentru care CTS Argeş îşi permite să ajute şi alte spitale din ţată. „Am avut cazuri când CTS Bucureşti ne-a solicitat sprijinul pentru pacienţi din Argeş operaţi în capitală. În alte situaţii am avut persoane care au donat sânge special pentru o rudă, un prieten sau o cunoştinţă care suferea o intervenţie chirurgicală într-un spital din afara judeţului“ spune dr. Monica Chiran.

 Spitalul Judeţean, cel mai mare consumator din Argeş
 Noi avem, în medie, pe zi,  20-25 de pacienţi trannfuzaţi. Este vorba  de cei cu anemii severe, accidente rutiere, intervenţii chirurgicale şi alte cazuri critice,  Din fericire  reuşim să ne descurcăm cu ceea ce primim de la CTS Argeş,”,spune dr Cristina Stocheci, directorul Medical al Spitalului Judeţean Argeş.
7 tichete de masă, o zi liberă, şi abonament Publitrans la jumătate
Chiar dacă donarea este benevolă şi neremunerată, sunt şi personae care recunosc că sunt motivate şi de avantajele pe care le au de pe urma donării
“Când eram studentă donam mai mult pentru bonurile de masă pe care le primeam. Acum o fac din convingere pentru că ştiu că sângle meu poate fi de ajutor unui om suferind.” spune Alexandra Adamescu, 25 de ani, economist.
La fiecare donare, donatorul primeşte 7 tichete de masă pentru produse alimentare, în valoare de 8,48 lei fiecare, şi o zi liberă de la locul de muncă, sau o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor. În plus, donatorii beneficiază şi de o reducere de 50% pentru transportul în comun, pentru o perioadă de o lună.

Analize gratuite
Orice donator are dreptul sa primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate înainte de donare. „Băiatul unei colege a venit să doneze sânge, şi a depistat că are hepatită.  Chiar dacă eu fac acest gest  pentru că ştiu că e nevoie de sânge,  pot  spune că analizele sunt pentru mine, un avantaj al donării”mărturiseşte  Elena Negoiţă, 40 de ani, bucătar, una dintre donatoare.

 O singură donare, mai multe vieţi salvate
Din cei 450 de mililitri donaţi o singură dată se pot extrage elementele care pot salva vieţile a trei pacienţi. Asta după ce unitatea de sânge este testată contra bolilor înainte de a fi trimisă spre separare. Dacă sângele ca atare are o durată de valabilitate de 35 de zile, elementele extrase din el pot fi păstrate, după caz, mai mult sau mai puţin.
“Este vorba de masa eritrocitară (globulele roşii) care se poate păstra 42 zile şi se foloseşte în special în sălile de operaţii şi reanimare; masa trombocitară care se poate păstra doar 5 zile şi care este folosită în cazul bolnavilor de cancer şi leucemie, şi plasma care, prin congelare, rezistă pâna la un an, şi este folosită în principal în tratamentele accidentaţilor şi bolnavilor cu arsuri.” explică  dr. Monica Chiran, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Argeş.

Atenţie!
Nu oricine poate dona sânge.Donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă intre 18 şi 62 de ani, greutatea de peste 50 de kg, tensiunea arterială între 10 mm Hg şi 20 mm Hg, să fie sănătos odihnit şi, în plus, e nevoie să fi trecut 75 de zile de la ultima donare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite