Argeşenii, chemaţi la referendum pe 28 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Argeş a aprobat, marţi, organizarea în 28 august a referendumului pe tema reorganizării.Hotărârea a fost aprobată cu 25 de voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”. Prefectul de Argeş, Gheorghe Davidescu va ataca decizia în instanţă.

Consiliul Judeţean Argeş a aprobat, marţi, organizarea în 28 august a unui referendum privind reorganizarea teritorială. Hotărârea a trecut cu 25 de voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”, acestea din urmă venind din partea consilierilor judeţeni PDL.

Practic, argeşenii vor fi chemaţi la urne pentru a răspunde cu „Da” sau „Nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale judeţul Argeş?”.

Referendum cu voluntari

Practic, proiectul de hotărâre depus de USL Argeş vine după ce a fost anunţată la nivel naţional reorganizarea teritorială, conform căreia Argeşul ar urma să facă parte din Regiunea Sud-Muntenia, cu capitala la Ploieşti, în judeţul Prahova.

„Este dreptul populaţiei să fie consultată în momentul în care se modifică administrativ şi teritorial un judeţ, de aceea am venit cu acest proiect. Acum lucrăm la grafic şi la calculul cheltuielilor pe care le va implica acest referendum. Ce pot să spun cert este că acesta va costa mai puţin decât un tur de Prezidenţiale, adică în jur de 100 000 de euro. Vom încerca să-l facem cu cât mai mulţi voluntari, ca să coste mai puţin. În toate cele 21 de judeţe USL s-a luat această decizie”, ne-a spus Florin Tecău, vicepreşedinte al CJ Argeş.

Potrivit liderului consilierilor judeţeni PDL, Dănuţ Bica, democrat-liberalii au votat împotrivă deoarece proiectul Guvernului prevede reorganizarea teritoriului ţării, nu doar a judeţului Argeş.

„Întreb dacă nu încălcăm prevederile Legii 52 cu privire la transparenţa decizională, unde sunt impuse etape. Legea spune că anunţul va fi adus la cunoştinţa publicului cu cel puţin 30 de zile înainte de adoptare şi aplicare a deciziei. Este nevoie de 10 zile pentru dezbatare publică. Nu ne e deloc indiferent ce se va întâmpla cu judeţul Argeş, iar PDL Argeş va depune eforturi ca Piteştiul să fie capitală, dar nu am votat pentru desfăşurarea referendumului", a declarat Dănuţ Bica pentru „Mediafax”.

Hotărârea, atacată de prefect

Gheorghe Davidescu, prefectul judeţului Argeş a anunţat, ieri, că a luat decizia de a ataca în contencios-administrativ la Tribunalul Argeş această hotărâre, imediat după ce o va primi în forma oficială. Unul dintre motivele principale este acela legat de costuri, el susţinând că Referendumul ar goli bugetul Statului de un milion de euro.

„Cu siguranţă o să atac imediat ce o să-o primesc în forma finită. Este o chestiune juridică de o importanţă deosebită. Vom contesta oportunitatea desfăşurării referendumului, în condiţiile în care acţiunea de reorganizare nu priveşte schimbarea de limite teritoriale ale judeţului", ne-a spus prefectul de Argeş.

Costurile organizării unui asemenea referendum s-ar ridica la aproximativ un milion de euro, adică 4,2 de milioane lei.

Spre comparaţie, la alegerile prezidenţiale de pe 22 noiembrie, cheltuielile cu personalul care a fost implicat în procesul de vot s-au ridicat la 1,2 milioane lei, plus alte 300.000 lei cheltuieli materiale, deci un total de 1,5 milioane lei.

În judeţul Argeş sunt înscrişi pe listele electorale aproximativ 500.000 de cetăţeni cu drept de vot, în 102 localităţi.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite