Argeșeanca Otilia Fantu îi învață pe marocani să fabrice Dacia Lodgy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Otilia Fantu va lucra timp de trei ani la Uzina Renault din Tanger, Maroc.
Otilia Fantu va lucra timp de trei ani la Uzina Renault din Tanger, Maroc.

Șefa departamentului Sudură Șașiuri a plecat în urmă cu un an și opt luni pentru a lucre la Uzina Renaul Nissan din Tanger, acolo unde îi formează pe angajații marocani.

Otilia Fantu lucrează “de-o viață” penru Grupul Renault, încă din 1985 când a terminat Facultatea de Autovehicule Rutiere Pitești și a primit repartiție la Dacia. A parcurs pe rând treptele ierarhice de la inginer până la cea de șef de departament la Sudură Șasiuri, acolo unde lucrează în prezent. În urmă cu un an și opt luni a primit oferta de a lucre la deschiderea Uzinei Renault Nissan din Tanger și după o perioadă în care a pus în balanță avantajele și dezavantajele, a acceptat provocarea.

“Sunt șef de departament de când au venit francezii la Dacia și pot spune că datorită lor sunt mai multe femei în posturi de conducere. Asta este ceea ce am simțit eu. Românii nu aveau atâta încredere în femei. Nu am venit ]n Maroc pentru bani. Aveam un salariu satisfăcător în România. Am venit aici pentru experiență și pentru provocare. Atunci când a venit un director de la Renault și mi-a spus <<Eu vreau să fac o uzină de la zero în Tanger și am nevoie de experiența ta și tu ești cel mai priceput om pentru ceea ce vreau să fac >> am stat și m-am gândit vreo lună și jumătate și după ce m-am consultat cu familia, am hotărât să plec. Nu regret deloc. La început mi-a fost teamă pentru că nu știam ce o să găsesc aici, dar acum nu regret deloc”, spune femeia.

Expatriată în Maroc
Otilia Fantu a supravegheat și lucrările de construcție, fiind expatriată în Maroc când halele erau încă în construcție.
“Am verificat ca ceea ce construim în clădire, toate instalații, implantările să fie acelea de care am nevoie apoi. M-am ocupat de departamentul meu, am făcut nenumărate ședințe de recrutarea personalului, formarea lor a fost asistată de mine. Scopul meu a fost de a recruta și a realiza un program clar de formare în funcție de meseria fiecăruia, să folosesc deoparte teoria și apoi practica. Venind din sudură, i-am îndrumat pe cei din echipa mea către sudură, dar noi nu ne ocupăm numai cu asta, fabricăm scaune pt Renault, pentru ceea ce se prduce aici. Este ceva total nou, o premieră, am preluat totul de la zero”, povestește Otilia Fantu.

Pentru argeșeancă cel mai greu a fost să se adapteze la obiceiurile marocanilor și faptul că la început nu cunoștea pe nimeni și nu avea o echipă de muncitori formată.

“În primele luni aveam birourile în niște barăci, nu era construit nimic în jur. Nu aveam echipa formată, lucram singură cu constructorii care făceau clădirile”, povestște Otilia Fantu.

Marocanii se asemănă cu românii
Dacă la început se temea să iasă singură pe stradă pentru că femeile musulmane obișnuiesc să meargă numai în grup, acum și-a făcut prietene printre colegele de serviciu și spune că marocanii se asemănă mult cu românii. “Sunt sociabili, descurcăreți, inteligenți, au capacitatea de a analiza bine, au simțul umorului și sunt foarte deschiși dacă îi tratezi de la egal la egal. Este totuși o țară musulmană dezvoltată și foarte apropiată de Europa. Faptul că pot face studii în afară și pot merge fără viză în unele țări europene i-a ajutat mult. Regele este polul puterii, însă au guvern și miniștri și avem de-a face cu o monarhie cu fața spre democrație”, spune Otilia Fantu, care lucrează de doi ani la departamentul subansamble la Uzina din Tanger.

Prima reacție a argeșencei atunci când a văzut tradițiile marocanilor a fost aceea că s-a întors în timp, în urmă cu 30 de ani. Otilia Fantu se întoarce în țară cam o dată la două luni și jumătate. Femeia spune că așteaptă cu nerăbdare ca familia s-o viziteze pentru a vedea țara în care lucrează.

Înapoi în timp
 “În fabrică nu sunt tratată altfel, dar pe stradă nu ies singură, ci însoțită de fete marocane. Când te plimbi pe stradă vezi mai mult bărbați, femei mai rar și doar în grupuri și mă simțeam ciudat să ies singură. Când am venit aici am avut senzația că m-am întors cu 30 de ani în urmă. Concepțiile, obiceiurile lor le-am întâlnit la bunicii mei”, spune femeia.

La Uzina din Tanger muncitorii lucrează nouă ore pe zi, într-un singur schimb, cinci zile pe săptămână. În curând, programul de lucru va cuprinde două schimburi, de câte 8 ore, șase zile pe săptămână.

Contractul Otiliei Fantu este de trei ani, iar la întoarcere va ocupa un post similar celui de pe care a plecat, adică șef de departament. “La departamentul unde am fost, a fost numit alt șef în locul meu. Eu mă voi întoarce acolo unde Renault are nevoie de mine. Nu vreau să mă întorc pe un post superior, acela ar fi de director și nu îmi doresc să fiu director. Mă văd ieșind la pensie de la Renault. Am ales această meserie pentru că mi-au plăcut matematica și fizica și am acest spirit tehnic dezvoltat”, încheie inginerul.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite