UPDATE: Căutat de spanioli pentru o bătaie care a avut loc la botezul copilului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Preda şi sora sa
Nicolae Preda şi sora sa

Nicolae Preda, argeşeanul pe numele căruia autorităţile spaniole au emis un mandat de arestare a fost adus ieri la Curtea de Apel. Procurorul a prezentat mandatul european judecătorilor, aceştia luând decizia ca bărbatul să fie predat autorităţilor spaniole şi să rămână în arest până atunci.

La înfăţişarea care a avut loc ieri, inculpatul a declarat: “Mă consider nevinovat şi sunt de acord cu predarea mea către autorităţile spaniole pentru clarificarea situaţiei mele juridice. Doresc să ajung cât mai repede să clarific problema.”

Nicolae Preda a fost luat acum patru zile din pat de poliţişti şi mascaţi şi adus în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş. Pe numele său, autorităţile spaniole au emis anul trecut un mandat de arestare, după ce bărbatul a luat parte la un conflict într-un local, în vara anului 2008.


Bătaia a avut loc la botezul fiului celui arestat
Rudele bărbatului au declarat în exclusivitate pentru ziarul Adevărul că acesta este nevinovat. Scandalul a avut loc în noaptea de 28 spre 29 iunie 2008, în discoteca Santana din Bilbao, acolo unde familia Preda sărbătorea, alături de peste 100 de invitaţi români, botezul fiului lor.


Cearta a început între doi invitaţi, Laurenţiu Băcan şi Florin Stănescu, care aveau conflicte mai vechi după ce  un prieten al celui din urmă fusese bătut într-o discotecă în urmă cu două săptămâni de de cei doi fraţi, aceştia fiind siguri că cel care chemase poliţia atunci a fost Florin Stănescu. Laurenţiu Băcan şi-a chemat fratele în ajutor şi împreună l-au luat la bătaie pe Stănescu, sub ochii celorlalţi invitaţi.


Gazda, Nicolae Preda, alături de tatăl şi fratele său, au sărit, conform rudelor, să aplaneze conflictul, bătaia degenerând. Pentru a pune capăt scandalului, un alt invitat, Ion Niţu a scos briceagul şi l-a înjunghiat pe Gigel Băcan, unul dintre cei care porniseră scandalul. Acesta a fost dus de urgenţă la spital, iar cel care l-a înjunghiat a fost arestat de autorităţile spaniole.


Familia a primit ameninţări cu moartea
Imediat după incident, tatăl lui Nicolae Preda, Ion Preda, a dat declaraţii la poliţie, iar la scurt timp au apărut din partea celor doi fraţi. “Pe mine m-au ameninţat cu cuţitul că mă taie, au scos briceagul şi dacă nu era un alt băiat din Câmpulung să mă scape, acum eram moartă. Celuilalt frate al meu i-au spart geamurile la maşină cu bâtele de două ori, pe Nicolae l-au bătut în plină stradă. . Mi-au trimis mesaj şi mi-au spus că până în august o să omoare pe cineva din familia noastră. Ne ameninţau mereu că ne omoară şi ne-a fost frică să mai stăm acolo”, spune Bianca Preda, sora arestatului.


După trei luni de la incident Nicolae Preda, împreună cu soţia şi copilul său s-au întors acasă, la Bughea de Sus, iar în februarie 2009 au venit şi celelalte rude.  “Eu cu tata ne-am prezentat la proces, l-au arestat pe cel care l-a înjunghiat pe Gigel Băcan şi am crezut că s-a terminat. Nu ne-a spus nimeni că Nicolae e căutat. Om fi primit citaţie acasă, în Bilbao, dar cum noi ne-am întors în România, n-a avut cine să ne anunţe”, povesteşte Bianca Preda, sora bărbatului.


Ieri dimineaţă, fratele lui Nicolae Preda a plecat spre Spania pentru a da declaraţii, de frică să nu fie şi el săltat de mascaţi de acasă.


Cei doi fraţi sunt urmăriţi internaţional

Soţia bărbatului, Mădălina Călin, susţine că cei doi fraţi, din cauza cărora soţul său este acuzat, sunt urmăriţi general. “N-au niciun scrupul în viaţă. Sunt nişte oameni de nimic. Ne sunau în fiecare zi şi ne ameninţau. Laurenţiu Băcan e căutat internaţional pentru o bătaie, iar Gigel Băcan pentru furturi în Germania. Spărgea case. Şi-au schimbat şi numele ca să nu fie găsiţi. Au luat numele soţiilor.”, spune femeia, terorizată de atâtea ameninţări primite din partea celor doi.


Familia Preda este din comuna Bughea de Sus şi a plecat în Spania acum 10 ani . Şi-au deschis o firmă de construcţii acolo şi un restaurant, fiind printre primii români stabiliţi în Bilbao. Georgeta Preda, mama bărbatului arestat de poliţiştii argeşeni acum 3 zile a ajutat chiar la înfiinţarea primei biserici ortodoxe din localitatea spaniolă. Femeia a strâns semnături de la românii de acolo şi ajutată de episcop şi de măicuţe a reuşit să ridice un lăcaş de cult pentru compatrioţii săi.


Dau Spania pe Canada
După scandalul în care a fost implicat unul din membrii familiei, afacerile s-au dus de râpă. “Firmele noastre au dat faliment şi acum ne judecăm să recuperăm peste 235.000 de euro. Aveam 30 de angajaţi români, acum mor de foame în Spania. Pe toţi românii care ne-au bătut la uşă i-am ajutat. Celălalt băiat al meu avea firma de costrucţii şi era contractat de o firmă mai mare să execute lucrări, dar nu i-au mai plătit banii. Acum ne judecăm să-i recuperăm”, a declarat Ion Preda, tatăl lui Nicolae Preda.


După ce se vor clarifica lucrurile, familia Preda este hotărâtă să plece anul acesta în Canada, unde vor lucra tot în construcţii.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite