Aproape 300 de unităţi şcolare din Argeş termină anul fără autorizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se încheie anul şcolar şi 45% dintre şcolile coordonatoare din Argeş n-au reuşit să-şi rezolve problemele legate de igienă şi siguranţă.  Dacă atunci când şi-au deschis porţile, au promis că vor face tot posibilul pentru ca elevii să studieze în condiţii normale, iată că nici până în ceasul al doisprezecelea  n-au primit autorizaţiile sanitare.

În septembrie 2009, dintre cele 893 de şcoli şi grădiniţe aflate în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, 300 nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare. Acum, la încheierea anului şcolar, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Astfel că, din cele 236 de unităţi situate în zona rurală, care nu primiseră undă verde de la Sanepid, doar 13 au reuşit pe parcursul anului să respecte condiţiile impuse şi să primească autorizaţia. Restul, Dumnezeu cu mila.

Şcolile de la ţară, fără apă şi toalete
La ţară situaţia este jalnică.  Aici principalele motive pentru care unităţile nu au primit aviz sanitar sunt legate de lipsa apei potabile curente, a toaletelor igienizate, de condiţiile insalubre şi, mai ales, de starea jalnică a clădirilor în care nu s-a mai investit niciun ban de ani buni.

„În comuna Recea este Şcoala Goleasca. Aici au studiat în acest an 5-6 elevi. Vă daţi seama că din acest motiv nu se puteau face investiţii, pentru că acum interesul este ca elevii să fie mutaţi. Dar şcoala nu a primit din partea noastră autorizaţie din cauza lipsei apei curente”, spune dr. Anca Alexandrescu, director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Nici în alte şcoli de la ţară situaţia nu este mai roz. Unităţile din Cotmeana, Mălureni şi Bălileşti nu au fost nici ele autorizate tot din cauză că nu dispun de apă potabilă. Aşa că, pentru a putea duce la bun sfârşit anul şcolar, unităţile au fost obligate să le asigure elevilor condiţii cât de cât acceptabile din punct de vedere al igienei.

„Noi nu am dat aviz pentru aceste şcoli, dar a trebuit să ne asigurăm că elevii au o sursă de apă unde pot să se spele pe mâini înainte de a consuma pacheţelul sau după ce vin de la toaletă, pentru ca şcoala să nu fie totuşi închisă”, a mai explicat directorul DSP.

La oraş,  grădiniţele sunt cu probleme
În mediul urban, inspectorii DSP nu au acordat autorizaţie pentru 62 de unităţi, dintre care preponderent sunt grădiniţe aflate la parterul blocurilor.  În Piteşti, două grădiniţe cu program normal care funcţionau în cartierul Trivale au fost afiliate de curând  la alte unităţi de învăţământ, tocmai pentru că nu respectau condiţiile minime impuse de DSP.  

Probleme - da, şcoli închise - ba!
Chiar dacă n-au avut autorizaţii, şcolile argeşene cu probleme au funcţionat în continuare nestingherite, unele dintre ele preferând varianta unui program de conformare, prin care care semnalau deficienţa către DSP, se angajau să respecte un termen de remediere şi prezentau situaţia financiară de care dispuneau pentru proiectul respectiv. Evident, anul şcolar a trecut şi uite aşa doar una dintre ele a şi reuşit să-şi respecte cuvântul. Este vorba despre şcoala din Popeşti, care de curând a anunţat Sanepidul că a rezolvat problema legată de apa potabilă, toate şcolile din comună având acum asigurată apa la robinet. 

Problema se pune acum ce va aduce anul şcolar 2010-2011, având în vedere că investiţiile la şcoli au fost stopate din cauza crizei şi, practic, unităţilor cu probleme le-ar fi imposibil să mai remedieze ceva.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite