Piteşti: Angajaţii de la Pic au ieşit în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Angajaţii de la Pic au ieşit în stradă
Piteşti: Angajaţii de la Pic au ieşit în stradă

Oamenii spun că nu şi-au mai luat salaiile de două luni.În această dimineaţă, o parte dintre angajaţii de la PIC nu au mai intrat la lucru. Au blocat intrarea clineţilor în magazin şi sunt hortărâţi să nu mai reia munca până când nu li se dau banii pe ultimele două luni.Pe lângă neplata salariilor, angajaţii reclamă şi o serie de ilegalităţi care s-au făcut cu privire la cărţile muncă.

Angajaţi societăţii Pic au ieşit în parcarea din faţa magazinului şi au blocat intrarea clienţilor în hypermarket. După ce au fost ameninţati cu poliţia, aceştia s-au mutat în faţa sediului central al firmei, unde au fost ţinuţi la barieră. Din curtea, oamenilor care nu şi.au primit banii de două luni, le „zâmbeau” sfidător  două maşini de lux, un Mercedes negru, aparţinând lui Ilie Penescu şi un Audi alb.


Oamenii acuză ilegalităţi şi abuzuri
Oamenii se plâng că nu şi-au mai primit banii de două luni, li s-au modificat cărţile de muncă fără acordul lor şi niciodată nu li s-au plătit orele suplimentare. Cei care au fost disponibilizaţi nu şi-au luat nici acum toate drepturi salariale, iar de salarii comensatorii nici nu s-a pus vreodată problema.

"Am fost manager adjunct la raionul carne, iar pe 21 septembrie mi s-a dat preaviz. Am aflat că mi-a fost modificată funcţia pe cartea de muncă, în ultimele luni şi salariul a fost scăzut de la 1100 la 800 de lei, toate acestea fără ştirea mea. Nici acum nu mi-am luat banii pe ultimele două luni, august şi septembrie”, spune Mihai Dobre, fost angajat al societăţii Pic. Oamenii spun că s-au trezit peste noapte cu salariul mai mic sau cu pagini din cartea de muncă rupte, fără a fi vreodată informaţi că se vor opera modificări.

"S-au făcut modificări în cărţile de muncă ale oamenilor, li s-au rupt pagini şi în locul lor au apărut alte foi. Aşa a pţit Conatntin Niţă, un fot angajat al firmei.”, spuna Jenica Gheorghe, una dintre protestatatre.  Oamenii se plâng şi de alte abuzuri pe care le-au suportat de-a lungul timpului.

„De sărbători, de ţineau multe ore peste program, întotdeauna neplătite. Casierele stăteau câte zece ore şi mai mult fără pauze de masă”, delcară Paula Pleşa-Brăgan, şi ea fostă angajată a societăţii Pic.


Conducerea firmei se justifică: „Nu sunt bani””
După ce au fost minţiţi că le vor da banii restanţi pe 15 septembrie, oamenii nu au mai avut răbdare şi au ieşit în stradă.

 „Noi vrem banii acum că noi am venit la muncă în fiecare zi, la program. De două luni nu ne-am luat salariile”, spune Jenica Gheorghe, angajata societţii Pic. Conducerea grupului Pic a încercat să îi calmeze pe oameni şi să-i convingă măcar să-i lase pe clienţi să intre în magazin. Motivul pe care conducerea societăţii îl invocă pentru toate aceste întârzieri salariale este lipsa banilor.

„Nu sunt bani, când vor fi, staţi liniştiţi că vă veţi lua salariile”, spune directorul general al magazinelor Pic, Dragoş Stancu. Când a văzut că spiritele s-au cam încins, directorul i-a ameninţat pe angajaţi, după care s-a retras în sediul central. „dacă nu vreţi să intraţi la muncă, nu intraţi, dar măcar daţi drumul la clienţi să intre în magazin că dacă nu, chem poliţia”, a adaugat Dragoş Stancu.

Ilie Penescu, managerul grupului de firme Pic a ieşit să discute cu oamenii şi nu a făcut decât să-i ameninţe.

„Vă veţi primi banii pe 1 octombrie sau pe 15 octombrie, pentru că acum u avem de unde. Această grevă nu este autorizată şi dacă nu plecaţi, chem poliţia”, le-a spus acesta angajaţilor care au ieşit să protesteze în faţa firmei. Angajaţii sunt hotărâţi să reia protestele mâine dimineaţă, cu începe de la ora 7.00, cu sau fără autorizaţie.

„Nu vom renunţa până când nu ne primim drepturile, spune Dragoş Mihai Dobre, fost angajat al societăţii. 


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite