Ancuţa Vîjan, cea mai frumoasă argeşeancă în costum popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta din Boteni, una dintre cele mai bune eleve ale Colegiului Naţional Zinca Golescu din Piteşti şi ale Şcolii Populare de Arte Piteşti a fost desemnată, la ediţia din acest an a Sărbătorilor Argeşiului şi Muscelului, drept  cea mai frumoasă argeşeancă în costum popular.

Ancuţa este o fată nu doar deşteaptă ci şi frumoasă foc.  Au recunoscut-o  oficialităţile judeţene şi juriul concursului ,,Cea mai frumoasă  argeşeancă şi  cel mai frumos argeşean în costum popular”, organizat la finalul  Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului.  Totul s-a derulat atât de vijelios pentru Ancuţa încât nici nu şi-a dat seama când s-a trezit trezit câştigătoarea titlului.

“Ştiam că se va ţine concursul  dar nu ştiam când. M-aşteptam  să fie undeva,  în ultimul weekend din vacanţă dar s-a ţiniut cu o săptămână mai devreme iar eu am aflat asta în seara de dinaintea evenimentului. Eram la o nuntă. La 5 dimineaţa mă culcam iar trei ore mai târziu plecam spre Piteşti”, povesteşte Ancuţa care participase şi în urmă cu un an la acelaşi concurs  şi câştigase locul doi.  De data aceasta, totul  i s-a părut floare la ureche.

  “Au fost trei probe: una  de prezentare a noastră, a concurenţilor, o alta de prezentare a unei piese a costumului popular, proba care mie mi-a plăcut cel mai mult, mai ales că purtam un costum cu adevărat frumos, şi ultima, de cultură generală. N-a fost greu deloc!”, spune câştigătoarea,  care mărturiselşte că iubeşte atât de tare portul popular încât şi-ar dori ca-n fiecare zi să fie sărbătoare ca să-l poată  îmbrăca. N-o spune aşa, doar de impresie, ci cu o sinceritate ce i se citeşte pe chipul senin şi din bucuria pe care o degajă atunci când păşeşe mândră în straiele populare.

 Cei care iubesc muzica şi dansurile populare o ştiu deja pe Ancuţa care a mai urcat pe scenele concursurilor  şi spectacolelor folclorice. Elevă a Şcolii Populare de Arte - secţia canto popular, adolescenta este dansatoare în ansamblul folcloric Argeşelul de la Boteni unde s-a remarcat şi ca solistă de muzică populară.  Cânt de la 11 ani pentru că-mi place tare mult muzica populară iar dansul pot spune că este o moştenire de familie. Şi bunicii din partea mamei şi cei din parte tatălui au dansat şi m-au încurajat şi pe mine s-o fac.“, explică Ancuţa. Este şi câştigătoarea Premiului I  la prima ediţie a concursului de interpretare  „Mugurii Folclorului Argeşean” şi a Marelui Premiu al concursului “Sus pe Argeş, la izvoare”, de anul acesta.

Ancuţa este şi o elevă eminentă. Urmează filologia la Colegiul Naţional Zinca Golescu şi este premiantă. I-ar fi plăcut să facă matematică-informatică şi, deşi media de 9.80 i-ar fi permis alegerea oricărui profil, a optat cu gândul că va trebui să facă faţă nu numai liceului ci şi şcolii Populare de Arte 
 Care ţi-e cea mai dragă melodie din repertoriul tău?

Este vorba de o doină învăţată de la fosta mea dirigintă, Georgeta Bădescu, “Mă dusei să plâng în codrul” iar cu ea am şi câştigat concursurile de interpretare la care am participat.

 Dintre interpretele de muzică populară consecrate, pe care o admiri ce mai mult?

 Imi place mult Stelian Sima, o admir şi pe Emilia Ghinescu şi-mi mai place şi Ileana Sărăroiu cu a cărei voce se aseamănă mult,  vocea mea.
 
Profil:
 Născută: 2 fenbruarie 1993
 Studii:  elevă,  clasa a XI-a colegiul Naţional Zinca Golescu şi anul III - canto popular la Şcoala Populară de Arte Piteşti.

 Ce-i place:

 Îmi plac dansul popular  şi  muzica populară  pe care o ascult ori de câte ori am ocazia. Consider că muzica populară te ajută, îndiferent de starea sufletească pe care o ai.
 Ce nu-i place:
 Nu-mi plac minciuna, ipocrizia, răutatea şi lipsa de organizare.







Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite