Amenzi usturătoare pentru românii care nu dau informaţii recenzorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care oferă informaţii eronate sau refuză să-şi declare datele riscă până la 4500 de lei amendă. Perioada de înscrieri pentru recenzori s-a încheiat la sfârşitul lunii septembrie. Până pe 14 octomrbie aceştia vor fi instruiţi şi testaţi pentru a se familiariza cu activitatea pe care o vor desfăşora pe parcursul recensământului.

În perioada 20 – 31 octombrie 2011 se va desfăşura recensământul populaţiei şi al locuinţelor care are ca scop descrierea tendinţelor de evoluţie a familiilor şi gospodăriilor din România. Perioada de înscriere pentru cei care doresc să participle la recensământ în calitate de recenzori s-a încheiat pe 30 septembrie. În judeţul Argeş toate cele 3800 de posturi necesare au fost ocupate, existând şi localităţi unde au fost mai multe cereri decât era nevoie.

Un astfel de caz este oraşul Piteşti unde 1413 persoane se bat pe 870 de posturi, dintre care 750 sunt de recenzori, 110 de recenzori şef şi 10 de şef de circumscripţie. Asta înseamnă că sunt 1,6 candidaţi pe un loc. Departajarea se va face după mai multe criterii. “Prioritate au cei care au mai făcut recensământ, cei care lucrează în instituţii publice, profesorii, administratorii de bloc care pot oferi informaţii despre locatari, persoane cunoscute în comunitatea respectivă. Li se vor da şi nişte teste practice, să completeze formulare. Ne interesează finalitatea, nu să dăm de lucru la oameni”, a declarat Gabriel Mijloianu, inspector principal la Direcţia Judeţeană de Statistică Argeş.

Majoritatea piteştenilor care au vrut să participe la culegerea datelor statistice sunt angajaţi deja. “S-au înscris oameni din toate categoriile, dar preponderent sunt cei deja angajaţi, dar şi studenţi, pensionari şi şomeri. Salariaţii sunt absolviţi de sarcinile de serviciu pe perioada recensământului, conform legii. Nu ştiu cum se vor descurca cei care lucrează la privat, dar şi-au asumat această răspundere”, spune Cătălin Călugăru, şef Serviciu Administraţie Publică Locală, în cadrul Primăriei Piteşti.

În perioada 3 – 14 octombrie, recenzorii vor fi instruiţi şi li se vor prezenta documentele pe care trebuie să le completeze, dar şi cazurile specifice cu care se pot întâlni pe teren.

Recenzorii vor avea sectorul cuprins între 60 de locuinţe, în mediul rural şi 120 în oraşe. Cei care nu îşi vor face treaba riscă o amendă între 2000 şi 5000 de lei. Pasibili de amendă sunt şi cetăţenii care refuză să furnizeze informaţii, oferă date incomplete sau eronate ori impiedică recenzorul să-şi desfăşoare activitatea. Aceştia riscă sancţiuni cuprinse între 1500 şi 4500 de lei.


Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite