Alexandru Doroftei, poliţistul pasionat de vânătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Doroftei
Alexandru Doroftei

Şeful Poliţiei Transporturi Argeş merge la vânătoare ori de câte ori are ocazia. În plus adoră să gătească şi să admire peştii exotici pe care îi colecţioneaz în acvariile sale.

Alexandru Doroftei a admirat dintotdeauna uniforma de poliţie. A copilărit în apropierea postului de poliţie din Ştefăneşti şi întotdeauna îl privea cu respect pe şeful de post, dorindu-şi să-l urmeze în activitatea sa.


După ce a terminat liceul, a făcut tot posibilul să-şi vadă visul împlinit. S-a hotărât să dea examneul de admitere la Şcoala de pregătire a ofiţerilor de miliţie de la Băneasa. Nu a fost însă acceptat întrucât una din condiţii era să fie membru al Partidului Comunist Român, iar el pe vremea aceea era proaspăt absolvent de liceu şi nu avea înclinaţii politice.

A intrat însă la Şcoala de Miliţie de la Câmpina, pe care a absolvit-o în anul 1980, fiind repartizat ca ajutor de şef de post în comuna Băbana. După doar un an, a fost mutat la cerere la Direcţia Miliţiei Transporturi, care tocmai se înfiinţase prin decret prezidenţial. Nu s-a lăsat bătut şi a dat din nou la Academie, reuşind de această dată să intre. A absolvit în anul 1990, în prima promoţie de poliţişti.


Şef la Poliţia TF de 7 ani
De la agent a parcurs toate gradele şi etapele, ajungând, în 2003, să fie numit, în urma unui concurs, şef al Poliţiei Transporturi Argeş. De atunci s-a menţinut în această funcţie, având în subordine 36 de oameni.


Puţini din cei care îl cunosc pe comisarul-şef ştiu, însă, că acesta este pasionat de vânătoare. Membru al Asociaţiei de Vânătoare Argeş, şeful Poliţiei Transporturilor participă cu alţi prieteni de la băbana la vânători organizate. În sezon, vânează mai ales mistreţi şi iepuri, iar cu autorizaţie specială căprioare şi ţapi.


“Am fost la vânătoare la Braşov, în Deltă, în judeţul Olt. Merg oriunde sunt invitat. Cel mai important trofeu pe care îl am este un ţap pe care l-am doborât acum doi ani şi l-am păstrat acasă”, povesteşte comisarul şef.


“Botez” dureros la vânătoare
Primirea în grupa de vânătoare nu a rămas uitată de Alexandru Doroftei întrucât a fost una amuzantă, dar şi dureroasă în acelaşi timp.
“Când am fost primit în grupa de vânătoare, am primit botezul de la vânătorii mai vechi. Mi-au dat să trag într-o pălărie, fără să ştiu că e a mea şi am ciuruit-o, iar apoi mi-au oferit-o să o port. După aceea mi-au mai aplicat şi câteva nuiele pe spate şi m-au pus să trag cu nişte cartuşe încărcate cu hîrtie, fără alice”, povesteşte râzând vânătorul.


Alexandru Doroftei nu este doar un bun poliţist ci şi un bun bucătar. Gurmand din fire, vânătorul prepară atât prada pe care o împuşcă, dar îşi şi ajută soţia la treburile gospodăreşti.


“În familia mamei mele, părinţii mamei şi un frate de-al ei au fost bucătari. Fiind mic, îmi plăcea mult când fratele mamei venea la noi în vizită, la zile onomastice şi ne pregătea mâncare, salată de boeuf, sarmale. Am furat tainele de la el şi acum îmi ajut în casă soţia. De multe ori nu mai are loc de mine la bucătărie.”, încheie şeful de la Poliţia Transporturilor. 

Profil
Născut: 29 mai 1959, Piteşti
Studii: 1979-1980 Şcoala Militară de subofiţeri MAI Câmpina, 1985-1990 Academia de Poliţie Bucureşti, 1994-1999 Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Craiova, 2002 Master în Ştiinţe Juridice
Experienţă profesională: A parcurs toate gradele de la ajutor de şef de post în comuna Băbana, până la şef serviciu Poliţia Transporturi Argeş
Familie: Este căsătorit şi are doi copii: Simona de 29 de ani şi Decebal de 22 de ani

Ce-i place
„În afară de munca de poliţie, îmi place foarte mult să vânez şi să cresc peşti de acvariu. În timpul liber o ajut pe soţie în bucătărie. De asemenea, îmi place mult să călătoresc în ţară, dar spre ruşinea mea n-am reuşit încă să cunosc întreg teritoriul ţării. Mi-aş dori să ajung la mânăstirile din Moldova”, spune Alexandru Doroftei.


Ce nu-i place
“Sunt multe lucruri care nu-mi plac, mai ales pe linie profesională, dar le ţin pentru mine şi încerc să le depăşesc, să le schimb. De exemplu nu-mi place că noi, poliţiştii suntem puşi uneori în situaţii neplăcute în munca pe care o desfăşurăm şi nu putem să luăm măsuri din cauza legislaţiei incomplete”, spune Alexandru Doroftei.


Întrebări şi răspunsuri:
Câţi peşti aţi avut?

A.D.: Am avut 16 acvarii cu sute de peşti. Chiar am intrat în conflict cu soţia la un momentdat pentru că ocupasem cu acvariile mele jumătate din sufrageria din apartament. Din lipsă de timp liber, am mai renunţat la ele însă.


Ce vă place să gătiţi de obicei?
A.D.:
Prepar ciorbe, mâncăruri, sosuri, fripturi, peşte, de toate, în afară de prăjituri. Când vine vorba de desert o las pe soţia mea să-l pregătească pentru că îi iese delicios de fiecare dată.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite