Alex Şerban surprinde viaţa în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alex Şerban reuşeşte să transmită printr-un instantaneu o întreagă poveste.  De “vină” pentru reuşita sa sunt pasiunea, munca şi perseverenţa.

Totul a început în urmă cu cinci ani
Atunci, Alex avea 21 de ani şi şi-a dat seama că pasiunea sa, fotografia, se poate transforma într-un mijloc cu care să-şi câştige existenţa. Aşa că a început să muncească mai mult pentru a se perfecţiona.

“Am început să public şi pe blogul meu foto care cred că a fost primul fotoblog din Piteşti. Am experimentat, am învăţat o mulţime de lucruri legate de imagine şi încă învăţ de fiecare dată când mă apuc de un nou proiect”, explică Alex.

Alegerea lui a fost una cum nu se poate mai inspirată, pentru că în scurt timp şi-a dat seama că fotografia nu numai că este un mod plăcut şi relaxant de a aborda realitatea, dar că a devenit o parte din el.

 “Ca fotoreporter, încerc de fiecare dată să înţeleg ceea ce se întâmplă în faţa mea şi să surprind esenţialul acelor momente. O fotografie pentru mine este o combinaţie între percepţia asupra lucrurilor, jocul cu lumina, forma, perspectiva şi plasarea subiectului în încadrarea finală”, spune tânărul.

A realizat până acum sute de mii de fotografii
Cu toate acestea, Alex Şerban este sigur că nu cantitatea contează, ci calitatea.

“Important nu este câte poze faci, ca volum, ci câte sunt bune, câte spun ceva acum şi câte vor mai spune şi peste ani. Fotografiile frumoase sunt OK astăzi, fotografiile bune sunt bune şi peste zeci de ani”, este de părere el.

Ca orice fotoreporter îndrăgostit de ceea ce face, Alex a încercat să suprindă cât mai multe locuri, personaje şi evenimente, mergând pe principiul diversităţii. „Am filmat şi pozat în multe locuri: din avion, în fabrici, canale, tunele, etc. Oricum nu m-aş da la o parte de la niciun loc, dacă mi se pare interesant”, povesteşte tânărul. 

Pasionat de fotografia documentară
La conturarea lui Alex Şerban ca fotoreporter a contribuit şi facultatea de jurnalism pe care a urmat-o la Piteşti. Tot ceea ce a învăţat în cei patru ani şi-a pus amprenta asupra sa.

„Dintotdeauna am fost pasionat de fotografia documentară, de fotoreportaj: de la fotografie de presă la fotografie de stradă, de la portrete jurnalistice la fotografie de eveniment şi chiar nunţi, îmi plac fotografiile sincere şi naturale, care au o poveste de spus”.

Când vine vorba despre calităţile creaţiilor sale, Alex devine modest şi spune că nu se consideră cel mai bun, dar este conştient că un lucru de calitate se face doar prin muncă şi perseverenţă.

„O fotografie faină are oricine, o poză frumoasă a prins orice om care are o cameră foto, fie profesionist sau nu. Pe de altă parte, o serie de imagini nu se poate face la întâmplare, nu este un accident; reprezintă produsul unei idei iniţiale, al unui întreg proces de documentare, planificare, producţie efectivă şi editare ulterioară”, ne explică el.

În prezent, tânărul fotoreporter lucrează la mai multe proiecte comerciale şi personale. În această din urmă categorie, Alex se mândreşte cu cel legat de oameni şi meseriile lor, adică o serie de portrete jurnalistice multimedia, un reportaj hibrid care combină fotoreportajul, imaginile video şi montajul audio.

„Până acum am finalizat “job.1.actor” şi lucrez în prezent la „job.2”. De asemenea mai am câteva proiecte care au ca subiect oraşul Piteşti şi bineînţeles voi continua să documentez diverse evenimente importante”, ne-a dezvăluit Alex Şerban.

Profil
Născut: 14 noiembrie 1984, Piteşti
Studii: Facultatea de Jurnalism din Piteşti, Licenţiat al FSJC Bucureşti
Loc de muncă: freelancer, are propria firmă
Familie: necăsătorit
Motto: “Aproape tot ce faci este insignifiant, dar este foarte important să faci”
Ce îi place: lucrurile făcute bine şi cu bun simţ şi oamenii care pun pasiune în ceea ce fac.
Ce nu îi place: lipsa de respect a oamenilor: faţă de ei, faţă de cei din jur şi faţă de munca acestora.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce rol au studiile de specialitate într-o carieră de fotoreporter?
Studiile de specialitate sunt extrem de importante, din păcate însă din câte ştiu eu în România nu există o şcoală serioasă pe parte de imagine. Majoritatea celor din acest domeniu sunt, la fel ca şi mine, autodidacţi: s-au documentat, au experimentat, au învăţat din greşeli, au progresat lucrând efectiv.

Există vreun fotograf celebru care te inspiră?

Am foarte mulţi fotografi care îmi plac. Primul pe listă este Henri Cartier-Bresson. Ar mai fi: Robert Doisneau, Elliot Erwitt, Josef Koudelka, Sebastiao Salgado, James Nachtway, Martin Parr, etc.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite