Piteşti: Au dispărut munţii de gunoaie de la Albota

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Au dispărut munţii de gunoaie de la Albota
Piteşti: Au dispărut munţii de gunoaie de la Albota

Proiectul ISPA "Managementul Integrat al Deşeurilor Solide din judeţul Argeş"  transformă groapa de gunoi rudimentară  de la Albota într-un depozit ecologic de deşeuri. Noul obiectiv ale cărui lucrări au început în urmă cu un an va fi gata în cel mult o lună.

Peste o lună va fi dată în folosinţă  prima celulă a  Depozitului Ecologic de la Albota, parte integrantă a  proiectul ISPA "Managementul Integrat al Deşeurilor Solide din judeţul Argeş" al cărui beneficiar final este Consiliul Judeţean Argeş .

Proiectul îşi propune  protejarea mediului înconjurător, a sănătăţii populaţiei prin închiderea şi remedierea depozitelor existente şi construirea unui nou depozit, conform cerinţelor Uniunii Europene; maximizarea colectării deşeurilor în judeţul Argeş, extinderea colectării deşeurilor municipale solide; introducerea şi extinderea sistemelor de colectare selectivă a deşeurilor .

 Groapa de gunoi de la Albota  arată altfel

 Prima celulă a  Depozitului Ecologic de la Albota va avea  o capacitate de 750.000 de metri cubi şi va funcţiona numai 5 ani, timp în care va fi construită o altă celulă  ecologică, care la rândul ei va fi proiectată să  funcţioneze acelaşi interval de timp.

 “Prima celulă a  depozitului ecologic va cuprinde: staţie de sortare, staţie de compost, staţie de pre-tratare levigat, staţie de ardere gaz de depozit  . La această oră sunt executate aproape în totalitate lucrările de amenajare a terenului şi sistemul de etanşare “, explică Aurelian Gheorghe, Şef Unitate de Implementare a Proiectului.

Gunoiul a fost „relocat”

 Gunoiul nu va mai ajunge, purtat de vânt  pe drumul naţional, iar piteştenii  şi locuitorii comunei  Albota nu vor mai trebui să inspite mirosul pestilenţial şi fumul rezultat de pe urma aprinderii  voite sau intenţionate a deşeurilor.

 Deja  cei 330.000 de metri cubi de gunoi din vechea groapă au au fost relocaţi  în noul depozit  şi acoperiţi cu  produşi ecologici care vor  permite creşterea, peste gunoaie, a unui strat de iarbă.


 Clădirea administrativă este realizată în proporţie de 85% iar cele două hale ale staţie de sortare, în  proporţie de 95% iar lucrările pe  platforma compost sunt aproape de încheiere.

„Depozitului Ecologic de la Albota va beneficia  şi de un  in incinerator pentru producerea de energie termică şi electrică.„ spune primarul Piteştiului,  Tudor Pendiuc .

La depozitul Ecologic de la Albota vor lucra 80 de oameri din Piteşti şi din Comuna Albota.


Finaţare europeană

Lucrări similare se execută şi la Câmpulung şi Mioveni. Valoarea totală a Proiectul ISPA este de 35.432.315,07 milioane Euro, din care: contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin programul ISPA (Instrument Structural pentru Politici de Preaderare) este de 18.375.000 milioane Euro, un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstructie şi Dezvoltare în valoare de 6.125.000 milioane Euro, iar diferenţa de 10.932.315,07 milioane Euro este asigurată de la bugetul de stat în conformitate cu OUG nr.135/2007.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite