Piteşti: Albinele au pus stăpânire pe coşurile de gunoi din Centru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piteştenii încercă să se ţină departe de băncile de pe Strada Victoriei  din cauza albinelor care zumzăie  în apropierea  coşurilor  de gunoi montate la nici o jumătate de metru distanţă.


Bzzzz în sus și bzzzz în jos! În Centru nu prea ai şanse spă te aşezi pe vreo bancă fără să te-ncaiere albinele.

  “Parcă au înnebunit. Stai şi tu liniştit cu-n suc în mână şi te trezeşti c-au tăbărât pe tine! Nici îngheţată nu mai poţi să mănânci că ţi-e teamă c-o-nghiţi cu tot cu albine. De unde or fi apărut, că anul trecut parcă nu erau? Mi-e teamă mai mult pentru ăsta micu’, decât pentru mine!”, spune Constantina  Motoc  arătând spre nepoţelul de 3 ani pe care-l ţine departe de  bănci.

 Apicultorii pun invazia albinelor pe seama ploilor şi temperaturile ridicate.

 „Anul ăsta a fost unul foarte roitor. Au fost precipitaţii multe iar albinele au fost nevoite să stea mai mult timp în stup şi n-au putut să culeagă, iar când au prins momentul, au roit. Au mai fost şi temperaturile astea foarte ridicate care le-au  stresat şi le-au făcut să se sufoce înăuntru. De multe ori au ieşit din stup chiar mătcile, iar albinele le-au urmat. Acum, încearcă se se aciueze prin podurile caselor, prin cotloane şi chiar prin tomberoane.”, explică Teodor Boncescu, apicultor.

 “Deocamdată, nu sunt agresive”

 
Angajaţii Serviciului  Administrare Pieţe şi Slubritate Stradală  iau cu grijă pungile cu gunoi  din coşurile de pe centru ca să le răstoarne în cărucioare. Nu se tem prea tare de albine.

 “Sunt multe dar nu sunt rele. Altfel, nu mai eram aici acu’! Eram la spital , mai ales la câte manevre d-astea fac în fiecare zi. Ne lasă să ne vedem de treabă, nu-nţeapă.”,  spune convinsă  Floarea Mocanu, lucrător la salubritate stradală.

 Femeia ştie ce ştie, mai ales că vorbeşte din experienţă. Apicultorii îi dau dreptate.

“ Deocamdată, nu sunt agresive. În faza asta îşi caută un adăpost şi până nu-şi revendică  spaţiul, nu sunt periculoase. Bine ar fi să se ia măsuri. Autorităţile ar trebui să apeleze la apicultori cu experienţă, care să le transbordeze, în cutii, până la stup. ” , spune Teodor Boncescu, apicultor.

“Vom căura împreună cu apicultorii o soluție pentru rezolvarea  problemei. Din câte știu eu, sunt metode speciale, cu fum, prin care ar putea fi prinse.”, spune Tudor Pendiuc, primarul Piteștiului

La Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean , ajunfg, de la începutul verii, tot  mai multe persone înțepate de albine, însă majoritatea au venit din mediul rural.

“ Nu s-a plâns nimeni că i s-a întâmplat aşa ceva pe lângă un tomberon.  Celor care trec prin asfel de situaţii le recomandăm, în cazul în care apare senzaţia de sufocare, să se îndrepre către primul spital . Dacă manifestările sunt doar la nivel local, se poate rezolva doar cu un antihistaminic,”, spune Cristina Stocheci, medic UPU la Spitalul Judeţean din Piteşti.
 



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite