"Ai puțintică răbdare, stimabile!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puștii de la școala Generală nr. 16  I L Caragiale învață de la actori profesioniști ce înseamnă scena și teatrul. Elevii pregătesc, pentru Zilele Caragiale, un spectacol la care sunt invitați și colegii lor de la alte școli piteștene.

La școala generală nr. 16  I.L. Caragiale din Pitești  se fac, din toamna anului  trecut, cursuri gratuite de teatru. Trupa,  proaspăt și original  botezată  după o replică  din piesa O scrisoare Pierdută , „Ai puțintică răbdare, stimabile!” a pornit la drum cu 48 de puști însă numai cei cre au dat cu adevărat dovadă de talent au rămas în echipă. Este vorba de  21 de micuți de la clasele I-IV și 10 colegi mai mari, de la clasele I-VII. Primele spectacole au fost un succes după cum mărturisec dascălii.  Cu piesa  O noapte furtunoasă a puștilor mai mari și cu sceneta Miniaturi în minigrup, în minijip  a  juniorilor,  micii actori le-au arătat  profesorilor și părinților că au potențial și că pot face artă chiar dacă, decomandată , nu și-au găsit un sponsor care să le asigure și costumele.

“Încercăm să-i descoperim pe acești copii, să-i facem să înțeleagă că teatrul  nu înseamnă doar  machieje și costume indedite ci emoție coordonată de gând . Dacă nu există gând nu putem vorbi de teatru ci de joc de grădiniță, explică actrița  Mariana Tănăsescu, coordonatoarea micilor artiști.
 Puștii sunt îndrăgostiți de teatru. „Îmi plac foarte mult aceste cursuri pentru că ne învață să fim încrezători și curajoși. Eu o admir foarte mult  pe Stela Popescu și sper să ajung să-i calc pe urme”, spune Andreea Burnei, clasa a IV,  una dintre cursante.

 Cursurile sunt gratuite și vin în completarea  a ceea ce înseamnă, la școala 16, programul Step by Step.

“ Prin acest program copilul este perceput ca individ unic, demn e respect și înțelegere. Programul îl stimulează să dialogheze deschis, sincer, să pună întrebări, să exprime opinii, să aducă , atunci când consideră, critici  justificarte, să emită judecăți de valoare , să pună în evidență valorile și non-valorile, să manifeste toleranță și să coopereze la munca în echipă. Cred că teatrul îi ajută în multe din aceste privințe! ”, spune Simona Vișinescu, directorul școlii . Opt din cele 13 clase I-IV ale școlii sunt prinse în programul Step by Step, unitatea înregistrând cel mai mare succes, la nivel de municipiu, în implementarea acestui program .

  Omagiu lui Caragiale

 Micuții pregătesc de zor un spectacol pentru Zilele Caragiale.
 “ La sfîrșitul lunii ianuarie sunt Zilele  Ion Luca Caragiale iar școala care poartă numele  dramaturgului  nu putea să întâmpine aceste zile fără un spectacol, mai ales că, acum, are și trupă de teatru. Vă spunem doar că lucrăm la câteva scenete, monologuri și pastile umoristice cu cei mici. Restul e ...surpriză.”, spune actrița  Mariana Tănăsescu.  Spectacolul va fi programat în jurul datei de 30 ianuarie, însă locul desfășurării n-a fost, deocamdată , stabilit. Puștii promit că-i vor anunța în timp urtil pe colegii lor de la celelalte școli, pe care-i așteaptă , cu bucurie, la spectacol.







Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite