Adrian Păunescu a iubit Argeşul şi l-a idolatrizat pe Dobrin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteştenii au venit cu flori şi candele la şcoala ce poartă numele poetului
Piteştenii au venit cu flori şi candele la şcoala ce poartă numele poetului

Adrian Păunescu a fost iubit de argeşeni şi a iubit valorile pe care le-a dat acest judeţ. A plâns la moartea lui Nicolae Dobrin iar acum Argeşul îi plânge dispariţia din lumea aceasta. Poetul a fost un mare admirator al Prinţului din Trivale.

În urmă cu trei ani, tot într-o zi de tomnă, se stingea un geniu al fotbalului românesc: Nicolae Dobrin. Poetul Adrian Păunescu, poate cel mai înflăcărat admirator al Prinţului din Trivale  a venit la funeraliile lui Dobrin deşi şi-ar fi dorit să şi-l păstreze altfel în memorie. “ Destest înmormântările, iar acum nu mă pot uita la inegalabilul  Dobrin ca la un om care nu se mai poate ridica din moartea sa. De orice cariera s-ar fi apucat, Nicolae Dobrin ar fi fost acelaşi.", a declarat, atunci, Adrian Păunescu, poetul care i-a dedicat un imn maestrului driblingului şi fentei.

Ne părăseşte Prinţul din Trivale

Astfel, după o viaţă de artist
Şi după atâtea faulturi mortale,
Un pic mai obosit, un pic mai trist,
Ne părăseşte Prinţul din Trivale!

La rădăcina ierbii în pământ,
Când singur e, în jur tribuna oarbă,
Inegalabil se aşează frânt,
Acoperit de lacrimi şi de iarbă.

Simbolul sportului civil mereu,
Un înger blond, cu chip înalt, de torţă,
Se-aruncă în luptă ca un Zeu
Să înfrângă ministerele de forţă.

A fost nedreptăţit, a fost lovit,
Din fotbal l-au şi dat în brânci afară,
Dar soarta lui pe muchie de cuţit,
Ce glorie a tot adus în ţară!

În urma lui rămânem mai pustii,
Deşi părea că veşnic o să joace
Şi nimenea ca el nu va mai fi,
Prevestitor şi-aducător de pace.

Se face întuneric pe la prânz,
Pe-aici sunt numai faulturi mortale,
De-astă noapte norii au şi plâns,
De dor şi drag, de Prinţul din Trivale.

Artist adevărat cum alţii nu-s,
Chiar dacă l-au muşcat într-una câinii,
Prin el, cel neumil şi nesupus,
În rândul lumii se simţeau românii.

Să îi aducem ultimul salut
Ca baciului ce pleacă de la turmă,
Cum dup-un ultim fault a căzut
Şi urcă-n cer, de-aicea de pe lut.

Iluminat de driblingul din urmă
Dobrin, în tragic, driblingul din urmă.
Atâtea în acest final să spun
După un şir de faulturi mortale
Tăcere, se retrage cel mai bun,
Ne părăseşte Prinţul din Trivale!

“O să merg la Adrian Păunescu, cred că în noaptea asta sau mâine. Sunt 35 de ani de când ne cunoaştem, am păstrat legătura, am mers în multe locuri împreună, când trăia Gicu. În ultima perioadă vorbeam mai rar, mai mult cu Ana Păunescu, el fiind bolnav, dar am păstrat legătura mai ales pentru respectul şi dragostea pe care i le-a purtat lui Gicu. A scris două poezii pentru el.”, a declarat Gica Dobrin.

Citeşte şi : Doliu la Şcoala „Adrian Păunescu“ din Pitesti. Galerie foto

  Lumea cuturală argeşeană plânge la moartea poetului

Fundaţia Culturală Liviu Rebreanu va organiza săptămâna viitoare (joi) o seară specială dedicată lui Adrian Păunescu, o trecere în revistă a personalităţii poetului.

“A fost o persoană controversată, o valoare a culturii noastre, care s-a remarcat printr-un lirism foarte puternic dar mai ales prin patriotism. Puţini sunt cei care mai merg pe acesată latură. Muizicalitatea versurilor sale a creat capodopere ale muzicii folk. Un bun poet, un bun textier şi un mare animator al cenaclului Flacăra.”, a declarat  poeta Allora Albulescu Şerb, preşedintele fundaţiei culturale Liviu Rebreanu.

"Electriza publicul"

“În liceu mergeam cu drag la spectacolele Cebnaclului Flacăra. Mă impresiona de fiecare dată prin faptul că avea o putere uriaşă de a electriza publicul, de a captiva mulţimea. Un deschizător de drumuri în poezia românească modernă, Adrian Păunescu a fost şi va rămâne o personalitate a culturii naţionale şi universale”, a declarat Carmen Dumitrache, directorul Centrului Cultural Piteşti care pregăteşte pentru admiratorii poetului câteva seri literare şi spectacole  in memoriam Adrian Păunescu.

 “Este o pierdere pentru România, nu numai pentru cultura românescă.   A fost un prieten al Piteştiului şi am colaborat foarte bine mai ales la manifestările dediacate Unirii Basarabiei cu România.A rămas în urma lui …Totuşi iubirea.”, a spus, răvăşit de moartea lui Adrian Păunescu, scriitorul  şi poetul  Jean Dumitraşcu, directorul Filarmonicii Piteşti.

"Un titan care domina din  toate punctele de vedere!"

“Un alt Adrian Păunescu nu se va mai naşte. Ieri a dispărut un geniu al poeziei iar asta îmi provoacă o mâhnire imensă. L-am întâlnit pe poet la diferite lansări de carte şi de fiecare dată mi-a lăsat aceeaşi impresie : un titan care domina din toate punctele de vedere.” a spus, afectat,  Sebastian Tudor, directorul Teatrului Alexandru Davila.



Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite