Piteşti: A început cel mai sărac an universitar (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

16.000 de studenţi de la Universitatea din Piteşti încep cursurile. Astăzi, la Casa Sindicatelor, a avut loc ceremonia de deschidere a anului universitar, la care au participat sute de tineri. În cinstea lor, au fost organizate momente de dans, muzică populară sau clasică, iar spectacolul a fost prezentat de Aurelian Temişan.

Agitaţie mare şi multe emoţii, astăzi, la Casa Sindicatelor din Piteşti. Sute de studenţi din cadrul Universităţii de Stat au venit aici pentru a serba începutul anului universitar 2010-2011.

Îmbrăcaţi la ţol festiv şi bucuroşi de revederea cu colegii, tinerii şi-au povestit ce au făcut în vacanţa de vară.

„N-am avut o vacanţă prea liniştită că am avut de dat trei restanţe. Le-am luat, într-un final. Eu zic că nu simţi că eşti student, dacă nu treci şi prin asta”, spune Emilian Arsene, student în ultimul an la Ingineri.

Printre aceştia s-au aflat şi cei care acum au luat pentru prima dată contact cu mediul academic. Bobocii s-au aşezat unul lângă altul şi, timizi, au început să-şi imagineze cum va arăta noua etapă din viaţa lor.

„Mi-am dorit foarte mult să devin studentă. Mi se pare un mediu mult mai elevat decât cel din liceu. Acum rămâne să-mi găsesc şi un job”, spune Iulia Terpan, studentă la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative.

Au dansat alături de Aurelian Temişan

Universitatea i-a primit pe studenţi cu o ceremonie de la care nu au lipsit  muzica şi dansul.  Deschiderea distracţiei a fost făcută de o trupă de dans modern, după care şi-a făcut apariţia, rectorul Gheorghe Barbu care le-a urat tuturor „Un an universitar cât mai bun”.

VEZI AICI GALERIE FOTO DE LA CEREMONIE!

Şase dintre studenţii eminenţi au obţinut burse în valoare de 500 de lei din partea unei bănci cu sucursală în Piteşti. La scurt timp, Aurelian Temişan  a susţinut un recital de muzică uşoară. După ora 13.00, a venit rândul muzicii populare să încingă atmosfera de la Casa Sindicatelor.

Numărul studenţilor, în scădere


Bucuria începerii anului universitar nu este însă deplină pentru conducerea instituţiei de învăţământ superior.

„Avem cel mai slab număr de studenţi din ultimii ani, adică 16 000. Cifra e în scădere de la an la an. Procentul de promovare la bac, natalitatea scăzută şi, poate, şi criza, au contribuit la această situaţie fără precedent”, spune prof. univ. dr. Gheorghe Barbu, rectorul universităţii.

De azi înainte, studenţii vor fi puşi serios pe cheltuit. Cei admişi la „cu taxă”, vor avea de achitat între 2250 şi 3000 de lei anual, taxa de şcolarizare, bani pe care îi pot achita în patru tranşe. În plus, cazarea în cămin costă până la 140 de lei, în timp ce chiriile la apartamentele sau garsonierele din Piteşti pornesc de la 500 şi se opresc la 1400 de lei.

În cadrul Universităţii din Piteşti funcţionează 59 de programe de licenţă, 54 de master şi 9 şcoli doctorale.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite