A adoptat un uliu şorecar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uliul va fi eliberat după câteva luni
Uliul va fi eliberat după câteva luni

Pasărea nu poate zbura şi ar fi fost sortită pieirii. Binecunoscută fiind pasiunea lui Adi Sănduloiu pentru păsări, nu este de mirare că şeful salvamontului argeşean a adoptat un uliu şorecar pe care l-a găsit din greşeală. A decis să-l salveze atunci când a văzut că pasărea nu se prea pricepea să îşi ia zborul.

Pasărea nu este încă matură şi are problem la zbor, tocmai de aceea are nevoie să “se pună” pe picioare şi mai ales să înveţe să zboare şi să se hrănească. După ce îşi va reveni şi se va putea descurca singur, uliul va fi eliberat. Deocamdată, locuieşte pe balconul lui Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, care l-a găsit pe un câmp lângă comuna Leordeni.


I-a făcut un fel de colivie pe balcon
Ion Sănduloiu a găsit vietatea pe un camp. L-a văzut din maşină şi a vrut să coboare să îl fotografieze. A remarcat că uliul zbura numai câţiva metri, după care cădea. Era clar că nu poate zbura. L-a urmărit până într-un stufăriş, printer mărăcini şi l-a prins. Odată ajuns acasă, Ion Sănduloiu a găsit o soluţie pentru a-I oferi păsării un spaţiu pe balcon, pe care l-a închis cu o plasă de camuflaj, i-a băgat şi o creangă pentru ca uliul să poată sta pe ea.

“Nu este rănit, dar nu ştie să zboare şi nici să se hrănească. Probabil că a fost unul dintre puii mai mici care a fost aruncat de fraţii lui din cuib. Singur ar fi murit”, spune şeful Salvamontului.


Uliul se va muta la ţară
Puiul de uliu este destul de mare, are deschiderea aripilor mai mare un metru, gheare de 3 centimetri, 700 de grame greutate, 35 - 40 cm înãlțime, este sănătos şi se hrăneşte cu piept de pui crud. Este încă tânăr pentru că are caş la cioc şi ghearele netocite.

Pasărea a fost văzută de medical veterinari şi de prof. dr. Radu Gava, specialist în ornitologieIon Sănduloiu i-a amenajat o volieră la ţară şi imeiat ce se va mai încălzi vremea, pasărea va merge să “locuiască” acolo şi va fi pusă în libertate după ce se va descurca singură.

“Trebuie să-l învăţ eu să se hrănească şi să zboare. Este foarte cuminte şi simpatic. Nu ştiu cum am să-l învăţ zborul. Cred că-I construiesc un fel de aripi ca un avion de hârtie mai mare, cam de mărimea lui, dar care să şi plutească.”, spune salvatorul păsării. Din dragoste pentru pasărea pe care tocmai a salvat-o, Sănduloiu îi suportă şi înţepăturile în mâini pe care le provoacă uliul când se aşează pe mâna lui.

“Nici când l-am prins nu muşca şi nici nu părea speriat de oameni. Când l-am prins şi-a înfipt gheara în podul palmei cel puţin un centimetru”, spune Ion Sănduloiu.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite