Cod galben de caniculă, de miercuri până vineri. Vezi ce te sfătuiesc medicii argeşeni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii ne recomandă să consumăm cât mai multe lichide și să evităm expunerea la soare
Medicii ne recomandă să consumăm cât mai multe lichide și să evităm expunerea la soare

Canicula pune stăpânire pe ţară, de miercuri până vineri, avertizează Administraţia Naţională de Meteorologie. Medicii argeşeni vă spun cum să vă feriţi de temperaturile extreme.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi dimineaţă, o atenţionare de tip cod galben pentru perioada 20-22 iunie.

În acest interval, canicula va pune stăpânire pe toată ţara, inclusiv pe judeţul Argeş.

"În intervalul 20 - 22 iunie vremea călduroasă va persista în toată ţara. În cursul după-amiezelor va fi caniculă, frecvent se vor înregistra temperaturi maxime de 35-36 de grade, iar vineri valorile termice vor atinge local 37 de grade în sud şi sud-est. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 pe arii extinse", avertizează ANM.

Recomandări pentru perioadele de caniculă

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Direcţia de Sănătate Publică Argeş recomandă populaţiei să urmeze recomandarile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 17.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, ochelari de soare, umbrelute, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

De asemenea, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide, in special apa si sucuri naturale).
Se recomanda consumarea zilnica de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Se recomanda evitarea consumului de  alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, precum si a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Se recomanda scaldatul numai in locuri special amenajate in acest scop, care sunt supuse controlului sanitar, iar persoanele care doresc sa faca plaja vor evita intervalul orar 11-17 si vor folosi crème de protectie solara.

Se vor evita pe cat posibil activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, constructii, agricultura, etc) şi trebuie avută grija persoanelor vârstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilităţi oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente.

Cum trebuie sa protejati copiii de soare?

Copiii sunt deosebit de sensibili la soare. Ei sunt in plina dezvoltare si pielea lor este mai fina si mai sensibila decat cea a adultilor. Expunerile prelungite si arsurile solare frecvente in copilarie au influenta asupra aparitiei cancerelor de piele mai tarziu pe parcursul vietii. Trebuie deci sa protejati in mod special sugarii, copiii mici si adolescentii. Copiii cu varsta sub un an trebuie totdeauna sa ramana la umbra. Copiii mai mari de un an nu trebuie niciodata sa fie expusi direct la soare fara sa fie protejati de haine, de accesorii adecvate si de produse pentru protectie solara adaptate.
In conditii extreme, orice expunere trebuie evitata. Daca acest lucru nu este posibil utilizati un produs care ofera protectie foarte mare.

 ATENŢIE: fara protectie solara arsura solara se poate produce dupa 5 – 10 minute de expunere.

In cazul aparitiei unor simptome ca: dureri de cap, ameteli, senzatie de voma, dureri abdominale, scaune diareice dupa supraexpunere la soare, adresati-va imediat medicului.

 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite